Samurai Gun


Аниме с поджанрове сеинен и история винаги изглежда привликателно за моя милост. А какво би станало когато са намесени самураи и пистолети? Поредна хрумка, издънка или добър продукт?

Изглежда застрашително, нали?

Както догатнахте може би от горните думи, в анимето самураите са въоръжени с огнестрелни оръжия. В японските анимета трудно можем да говорим за абсурдни идеи, така че има хляб в това заглавие. Действието се развива именно в епохата, където огнестрелното оръжие вече са на почит. Самите самураи са тайна военна организация използвана за убийства и различни мисии. Анимето за съжаление е само от един сезон от 12 епизода. Самураите понякога приличат на нинджи с шлемове и пистолети.

Оръжията са на почит.

Атмосферата е тъмна, отопична, а на нейния фон се разиграват вънрешно политически борби. За съжаление за същите борби ще разберем доста малко. А те на пръв поглед изглеждат важни за сюжета. Героите в заглавиета за няколко, но акцента е върху самурай Ichimatsu, който е от първото поколение от този отряд. Първото поколение са били до голяма степен експеримент и са преминали през по-сложно военно обучие.

Мацката е огън!

Повечето епизоди вървят сами за себе си с различин мисии и почти нямат общо до самия край на анимето.  Трудно е да се съглася, че за два епизода може да се развие добър край на подобна история. Всичко изглежда сглобено по трудово и сякаш е самото начало. Няма решение нито в политически борби нито сред освонните противници, нито ни става ясно аджеба защо самурай гън едно позволи подобно развитие и каква вкрайна сметка е крайната цел на организацията. Справедливост? Може би? Не съм сигурен.

Мъжа в дясно е един от интересните персонажи в анимето.

Хубавите думи за заглавието е, че все пак е неангажиращо и има какво да предложи откъм екшън и идеи. Не го препоръчвам за по взискателни фенове, които ценят времето си. Анимацията не е нищо особено, но да не забряваме, че заглавието е от далечната вече 2004-та година. Озвучението е на над средно ниво и като цяло не мога да се оплача от тази част. Анимето е адаптация на манга, но тъй като не съм я чел не мога да коментирам до колко я адаптира правилно. Въобще не личи края на анимето да е на завършено заглавие. Анимето има и един специален епизод, който също става за гледане и има малко повечко екшън. Това заглавие е ярък пример как не винаги добрите идеи успяват да направят добър продукт.

Публикуване на коментар