Dragon Ball 34/153


Аз съм от поколението израстнало с Naruto, Bleach и One Piece. Последното от изброените тогава се считаше за екзотика и въобще не беше толкова популярно в България. Днешното поколение аниме зрители гледа шонен анимета като Black Clover, Boruto и My Hero Academia. Излизащите дълги анимета отсъпиха път на адаптации правени като сезонни. Може би повечето от вас знаят, че бащата на подобен тип “дълъг” шонен е Dragon Ball, чийто фурор и успех води до промяна в жанра и всички тези анимета изброени от мен.

Дори това е позволено в битка!

Гениялният автор на Dragon Ball е великия Akira Toriyama, чиято манга се издава в Shonen Jump от 1984 до 1995 година. Мангата е получила няколко анимете адаптации, десетки филми, игри и дори игрален филм. В следващите редове ще анализирам първите 34 серии на първата аниме адаптация. В Anime INN до този момент не бяхме обърнали достатъчно внимание на това заглавие и сега ще поправим тази нередност!

Когато Gokuu забрави, че е в роля на жена.

Анимацията е добра за 80-те години, в които върви анимето. Главен герой е дребничкия Son Gokuu. Той е изключително глуповат, но добродушен. Gokuu се опитва да събере седемте драконови топки. Този който ги събере има право на едно желание от дракона. Като всеки подобен шонен още в първите сериии успяваме да се запознаем с множество герои. Най-интересните до този момент са Bulma, Kuririn, Muten-Roushi и Yamcha.

Не е това, което си мислите!

Първото ми добро впечатление беше първата музикална шапка, която не ми втръсва да я слушам на всяка серия.
Dragon Ball има доста силен комедиен аспект. Успява тотално да премаже конкуренцията в тази си част. В онези години нещата откъм цензура не са били толкова сериозни и не се е гледало като днешната политкоректност. Средни пръсти, гол Gokuu и всякакви опипвания на момичета са нормални. Jiraya от Naruto изглежда като малко дете сравнение с изцепките на Muten-Roushi.

Летенето не се счита за напускане на рингът!

Друга приятна изненада е добре изградения свят. Който успешно подпомага приключенстването. Няма нещо което да ни учуди. Светът е пъстър, всякакви раси, всякакви терени и превозни средства. На мен лично ми допада идеята с капсулите. Героите притежават или купуват капсули, чрез които могат да правят различни неща. Могат да призовават превозни средства, къщи или храна.

Така спят героите от 80-те.

Все още не е застъпен толкова широко аспекта свързан с бойните изкуства. Gokuu успя да премине интезивна тренировка и да участва в първия си турнир. Последната му битка продължи няколко серии и още от тук си личи бъдещето развитие на двубоите, с които по късно става известно анимето. Eдинствения проблем, който имам с това аниме е ползваната техника на рисуване. Прекаленно е шарено и лесно напряга очите. Това определено спира стремежа ми да гледам няколко дозина серии на един път. Вероятно ще се задоволя само с няколко на ден.

Когато да се напикаеш не е срамно.

Dragon Ball успя да ме разсмее от сърце и се надявам да продължи в този дух.

Публикуване на коментар