Kiznaiver


vlcsnap-2016-05-12-03h04m11s617

 

Мнението е базирано на първите 6 серии

 

Кой ли аниме фен не е чувал за аниме студио TRIGGER, известно сред масовата публика най-вече с хита си Kill la Kill? Престъпление е да не го знаете, защото това студио обикновено прави много качествени заглавия, които заслужават да се гледат. В случая Kiznaiver получи огромна реклама по япоските телевизии и въобще реклами за него могат се видят в метрото или някъде по-големите улици в Япония.

Като виден hardcore фен на TRIGGER, нямаше как бъдещото им пролетно аниме – Kiznaiver, да не ми направи впечатление.  Идеята на заглавието е оригинална, въпреки че донякъде напомня на Кokoro Connect. Изпълнението също не е лошо, макар че за аниме с „екшън“ насоченост е доста под възможностите си.

vlcsnap-2016-06-01-09h57m52s303

Главният ни пич е Кацухира Агата (Katshuhira Agata) ако въобще можем да говорим за главен персонаж, защото в това аниме има излишък от главни герои. Нашият симпатяга си плаща, за да не го бият, а ако няма пари – яде бой. Интересното в случая е, че Кацухира Агата е лишен от усещане за болка, което от своя страна веднага повдига въпроса защо тогава си плаща, да не го бият. На негово място бих си спестявал парите за нещо по-приятно като PS4 за пример. Анимето ни запознава и с другите персонажи, които, на пръв поглед, нямат нищо общо помежду си и единственото, което ги обединява, е може би тяхната странност. По едно време обаче всички те биват въвлечени в експеримент, който по интересен начин сплотява цялата тази разнородна група – всички те започват да споделят обща болка и ако някой бъде ударен и другите ги боли. Целта на експеримента е, разбира се, хуманна – създаването на един по-добър и приятелски свят. И така нашите персонажи започват да се опознават, изпълнявайки междувременно мисии, свързани с неволното им участие в този проект.

vlcsnap-2016-06-01-10h03m31s712

Главната идея на анимето – за споделянето на чувства и разбирането на другите хора чрез споделена емоция и болка, е много добра. Дори само заради този замисъл заглавието заслужава добра оценка. Въпреки че, както споменах, очакваше се повече точно от това аниме. Боя се, че за тези 12 серии Kiznaiver няма как да бъде развито добре, а действието за 6-те епизода, които изгледах, е бавно.

Има някои клишета, които можеха да бъдат избегнати като това, че са от един клас. Защо за Бога японците толкова държат всички герои да са от един клас? Може би за да накарат тийновете да дружат със съучениците си? Не знам, но е излишно. Визията на героите е в стил TRIGGER като дори и тук може да се усетят западните заемки, които са запазена марка за студиото. Откъм озвучение нямам забележки, но й това е елемент, който предпочитам да анализирам при завършен продукт. Анимацията е добре направена, а фоновете са светли и с пъстри цветове – наслада за душицата. Като цяло анимето има страхотни цветове и атмосферата!

vlcsnap-2016-05-12-00h16m07s251

Забавление?

Заглавието е добро за релаксация и те кара да се замислиш за приятелството и човешките взаимоотношения. Лесно е за смилане и гледане. Анимето е приятно, но може би феновете очакват повече от него. Героите не са много задълбочени и до голяма степен са палитра от различни характери, борещи се най-вече с тъмнината в себе си.

Оценката ми за изгледаните 6 епизода е 7/10

Автор: Петър “Ткк” Милев

Редакция: Ивайло Гатев

Публикуване на коментар