Arslan Senki (TV): Fuujin Ranbu 1


vlcsnap-2016-09-11-03h31m09s470

Месеци наред, докато очаквах летния сезон, се чудех дали няма да бъде най-силният за 2016-та година. Както може би повечето от вас знаят, обикновено летните аниме сезони са слаби. Малко са добрите анимета, което най-вероятно се дължи на това, че през този период повечето зрители не си стоят вкъщи през почивните дни, а по-скоро се отдават на почивки. Бяха обявени втори сезон на Berserk, D.Gray-man, Shokugeki no Souma и разбира се, Arslan Senki. Тази новина звучеше наистина обещаващо. Месеци по-късно обаче мога да определя летния сезон като доста по-слаб от очакваното.
За Arslan Senki съм писал неведнъж в списанието и бях много доволен от 25-серийното първо аниме, което гледах с невероятно удоволствие. Преди да науча, че вторият сезон ще бъде само 8 епизода, бях готов отново да поглезя сетивата си с епичната персийска история на принц Арслан поне още един сезон от 12 серии. Уви! Явно е малко и от сърце.

vlcsnap-2016-09-11-03h29m45s508

Развитието в първите два епизода изглеждаше прибързано – имаше прекалено много действие, наблъскано в сериите по същия начин както едър човек в тесни дрехи. Не следя новата манга, но ако са имали възможност поберат толкова материал само в няколко серии, значи спокойно можеха да изчакат още някоя година за по-дълго аниме, а и да не забравяме, че първото получи и едноименна игра за PS4.

vlcsnap-2016-09-11-03h34m10s643

Ако се абстрахираме от това, че сюжетът взе развой, подобен на филър, и ни отдалечи временно от главната цел – именно освобождаването на столицата, то присъствието на познатите ни интересни персонажи е достатъчно, за да се радваме и да плакнем очите си.

За съжаление, заглавието продължава да си пати от липсата на интересни антагонисти, включително един от новите противници на Нарсус. От друга страна, видяхме повече от миналото на Хермес, който не е толкова лош, колкото изглеждаше. Голяма догма продължава да е държанието на Андрагорас III и неговата кралица. За мое съжаление, натрапниците, превзели столицата, ще станат нейна жертва, подобно на Наполеон след превзимането на Москва. Както знаем, столиците невинаги имат стратегическо значение и не водят до тотална победа в една голяма и продължителна война.

vlcsnap-2016-09-11-03h29m30s628

Анимето продължава да страда и от лоша компютърна анимация, използвана в сцените, касаещи битките между армиите. Дори едно Berserk се справя по-добре в това отношение. Не знам с какъв бюджет разполага заглавието, но смея да твърдя, че самото сравнение на 3D анимацията с тази на Kingdom представлява комплимент и нищо повече. Не може във всички сцени войниците да са абсолютно еднакви, а да не говорим и колко грозно изглеждат. Това може да убие целия кеф от битките… Освен това анимацията имаше проблеми и с рисуването на главните герои, особено когато са разположени в далечината. Това същото Arslan Senki ли е, което предизвика фурор? Не разбирам достатъчно от маркетинг, но можеха този материал да го анимират преспокойно в един филм и да го пуснат по кината.

vlcsnap-2016-09-11-03h34m54s613

Анимето свърши като прелюдия към бъдещия сезон 3 или по-скоро ни препрати да четем мангата. А битката за столицата и може би кулминацията в историята ще бъде именно там. Три различни армии на Парс с различни пълководци искат да си върнат страната, а по всичко личи, че луситанците няма да се дадат без бой!

Въпреки многобройните ми критики, заглавието е приятно за гледане, като ни позволява още веднъж да приключенстваме с любимите си герои.

7/10 за изгледаните 8 серии

Петър Милев


Публикуване на коментар

Една мисъл относно “Arslan Senki (TV): Fuujin Ranbu

  • ВиРъш

    “Не следя новата манга, но ако са имали възможност поберат толкова материал само в няколко серии”
    Още първия сезон изпревариха мангата и сега карат по книгите.
    Въобще идеята на анимето май е да се вдига шум за целия френчайз – книги, комикси, игри…а не да се прави, качествена адаптация.

    “Голяма догма продължава да е държанието на Андрагорас III и неговата кралица.”
    Предполагам искаше да кажеш енигма?