91 Days 1


vlcsnap-2016-08-28-01h49m54s568

Заради трейлъра имаше огромни очаквания към това заглавие, но вече започна да се усеща разочарованието сред познати и приятели. Не се научиха хората да не очакват повече от нужното.

Първи епизод плавно и внимателно ни запознава с историята. Видяхме как протагонистът Анджело загубва родителите си и ясно ни беше показано решението му да си отмъсти в бъдеще. Разбира се, действието започва с порасналия главен герой, връщайки се в своя роден град, мотивиран да изпълни своето отмъщение.

Събитията се развиват малко след Голямата депресия 29-та година в тогавашна Америка и прекрасно пресъздават влиянието на италианската мафия през този период. Ако по някаква причина заглавия като Baccano или Joker Game са ви харесали заради периодите,  в които се развиват, то тук няма да останете разочаровани. Заглавието предтавлява един изпълнен с бандитизъм екшън, долавящ дори най-малкия мирис на барут.

vlcsnap-2016-08-28-03h04m20s986

Всъщност отмъщаващият Анджело още при първото си убийство прави фрапираща грешка, която за малко да му коства живота. Това е нещо странно за човек, кроял отмъщението си седем години, но все пак този елемент правеше анимето много по-реалистично.

Анимацията е на добро ниво, озвучението и саундтракът са задоволителни, като прибавим, че интрото се изпълнява от същия ТК, виновен за драматичността на една специфична музикална шапка на „провала“ Tokyo Ghoul.

Едно от малкото дразнещи неща в 91 days за мен е гадното използване на компютърна анимация, най-вече за превозните средства от онзи период. Знам, че CGI излиза значително по-евтино, отколкото да бъдат рисувани от аниматори, но все пак за хората с набито око ще е неприятно. Това е все едно да пиете хубаво студено бяло вино с лимон без подходящо мезе. Хубаво, ама не е идеално – някак си се разбледнява картината.

vlcsnap-2016-08-28-01h50m13s187

Нямам много информация относно студио Shuka, но с тази анимация ме спечелиха и ще се радвам да изгледам повече техни проекти. Според мен заглавието е добър пример за драма, трилър и криминален екшън. Надявам се само краят на тази оригинална творба да не е подобен на този в Gangsta. Тъкмо изгледах първите седем серии с голям ентусиазъм и ми се наложи да се срещна с recap епизод. Което говори, че студиото не е било готово със следващите епизоди или, не дай си боже, има още по-големи проблеми, които тотално да развалят продукция или дори да я отложат. Нерядко заглавията получават непланиран край, защото свършват в 11-тия си епизод вместо този по план и т.н.

Анимето ми харесва, мафията също, Неро не е лошо попълнение като персонаж и вероятно ще бъде тъжен неговият завършек. Но какво по-хубаво от една драма, която ни привързва към героите?

8/10 за изгледани 7 епизода

Петър Милев


Публикуване на коментар

Една мисъл относно “91 Days

  • ВиРъш

    “Което говори, че студиото не е било готово със следващите епизоди или, не дай си боже, има още по-големи проблеми, които тотално да развалят продукция или дори да я отложат. ”

    Ми не.
    Един рекап епизодът най-често означава, че са сложили 12/24 сериен сезон, в 13/26 позиционен телевизионен слот.
    Дори такава скъпа продукция, като Cowboy Bebop има рекап епизод.

    Виж, ако рекап епизодите са повече и по-начесто един след друго, това е сигурен знак за проблеми.

    Интересно ми е, какво са очаквали познатите ти от 91 days, защото за мен е неочаквано прилично заглавие.
    Често, когато японците се правят на някакви други, се излагат лошо.