Koutetsujou no Kabaneri


vlcsnap-2016-05-27-05h31m44s892

Мнението е базирано на първите 4 епизода

Иска ми се да кажа колко съм изненадан, че именно това аниме е най-харесваното сред двата пола до момента от сезона. Може би за невинния зрител, очакващ готини, яки, вдъхновяващи анимета и следящ нещата с половин око това заглавие е тотално неочаквана изненада…

Не за мен….

Не за мен, защото аз следя изкъсо виновниците за Attack on Titan и Owari no Seraph – Wit Studio, още от момента на обявяването на новото им оригинално аниме. В този ред на мисли – въобще и не съм очаквал по-малко от тях или…

Wit Studio са сготвили едно вкусно ястие, което да достигне лесно до зрителите. Взели са щипка пост-апокалипсис, шепа зомбита, една супена лъжица добра анимация и екшън, подсладени с обилно количество киберпънк. След това са разбъркали манджата на бавен огън и…воала! Резултатът е аниме за масите, което бързо се превърна в хита на сезона.

vlcsnap-2016-05-27-05h30m01s402

Още в самото началото Кabaneri ни запознава с един много добре познат за човечеството сценарий – светът след апокалиптично нашествие на нежелан противник. В случая това е заразата „трупове“, позната ни още като нашествие от зомбита. Човечеството е на прага на оцеляването и всичко се върти около железни влакове, транспортиращи ресурси и хората, които живеят в „обезопасени“  градове-гари.

Според мен, в сюжета има няколко по-сериозни дупки, които бих разкостил при една по-задълбочена статия. Въпреки всичко, Koutetsujou no Kabaneri е безспорно едно от технически добре изработените анимета от сезона. Екшънът е детайлно нарисуван и добре анимиран – радост за очите.

vlcsnap-2016-05-27-05h28m52s737

Героите като визия са лесно разпознаваеми, въпреки че повечето на са кой знае колко оригинални. Похвално, този път главният герой Икома (Ikoma) е добре обмислен и предварително развит. Той е от онези персонажи, които, преди събитията в анимето, вече са работили и осмислили идеите си. Още от първи епизод Икома има своя собствена концепция за борба срещу „труповете“. Може да се каже, че визията му е по-скоро нетипична за главен герой, а това, смея да твърдя, е наистина голям плюс.

В крайна сметка, по стечениe на обстоятелствата, главният ни герой става demicorpse и това го прави нежелан за повечето хора. Тук в анимето се проявява и първият по-сериозен конфликт. Между Икома и l лицето на война самурай – Курусу (Kurusu). Курусу  е прекрасно обрисувания, типично консервативния образ на верния самурай. Той е и един от интересните второстепенни герои, като нямам търпение да видя как ще бъде развит. Точно при него има най-голям потенциал за такъв „растеж“.

vlcsnap-2016-05-27-05h27m02s169

Не съм голям фен-бой на Wit Studio и не мога да кажа колко точно оригинален шедьовър е тази нова  версия на Attack on Titan. Но не мога и да си кривия душата – анимето е от добрите за сезона и вече е спечелило масите. Дали е заслужено, или просто формулата “копие“-на-любими-предишни-анимета-и-елементи  е свършила цялата работа, засега не мога да кажа. Със сигурност обаче Kabane ще се превърне в синоним за добро аниме със зомбита сред масата фенове и ще задмине всички други досегашни опити за такова аниме, включително и недовършеното харем-ечи Highschool of the Dead.

Оценка 7,5/10

Автор: Петър Милев

Редактор: Ивайло Гатев

Публикуване на коментар