Big Order


vlcsnap-2016-05-17-03h37m24s291

 

Мнението е базирано на първите 5 епизода и OVA

 

Big Order е от тези заглавия, които до голяма степен могат да бъдат оприличени като клонинг анимета заради многото заимствани елементи. Това  е плюс,  ако харесвате герои от сорта на „пичуе дето щът да владеят света“ (Люлуш и Кира) или „обича ма ама ме пори в корема“ (Юно от Mirai Nikki) сте попаднали на правилното място.

Главният герой Хошимия Ейджи (Hoshimiya Eiji) е виновникът за разрушението на света преди 12 години. Той човекът, който е пожелал светът, такъв какъвто ние го познаваме, да бъде разрушен. Преди да се случи това е получил силата наречена „order“ и, запитан за своето желание, е дал този отговор. Разрушението на света е отнело много човешки животи. Освен всичко е довело и до появата на множество хора с различни специални способности на „order“. В настоящото време Хошимия се грижи за своята по-малка небиологична сестра, на която и остават не повече от шест месеца живот. След като новата му съученичка Рин се опита да го убие, главният герой попада на група от десет притежателя на силата „оrder“, която иска да използва неговата способност, за да завладее Япония. По това време страната е разделена на множество части, които са под контрола на различни фракции. Силата на Хошимия позволява да взима хора под свой контрол, като дори му позволява да командва други получили силата „order“.

vlcsnap-2016-05-17-03h50m34s358

Big Order не е нещо впечатляващо. Намирам го за приятна загуба на време с вече познати елементи от много аниметата. Приликата на главните герои с Mirai Nikki е съвсем умишлена, като закачка на студио Astread, виновници и за двете заглавия. За това и тези препратки са си на място. В епизод 05 имаше цензура на сцените с банята, което веднага ме навежда на  мисълта, че голите героини за фенсървис ще можем да видим единствено ако си закупим blu-ray-я. Надявам се това да помогне за набирането на средства и за следващи сезони, защото този ще е едва 10 епизода, а мангата е вече над 9 тома. Главният герой е озвучен от познатия ни глас на Ичиго от Bleach и Шин от Kingdom – големият Масаказу Морита. Откъм анимация съм доволен, въпреки че от далеч си личи липсата на бюджет. Но дори заглавие от нивото на Mirai Nikki не беше особено добре финансирано и успехът му бе с подобна формула. Озвучаването, както и началните и затварящите музикални шапки са добре замислени.

Забавление?

Не е трудно човек да гледа подобно аниме. Може би е поредното шоненче със супер сили…а защо не и бъдещо епично заглавие? Едва ли. Не мога да направя сравнение с мангата, защото нея още не съм я прочел. Като цяло, намирам анимето за добра загуба на време, от която не се лишавам от нервни клетки. Не очаквам нищо от заглавието и може би за това му се наслаждавам. Но ако търсите нещо по-атрактивно от просто екшън, хора искащи да владеят света и поредния комплекс свързан със сестринска обич, е по-добре да изберете Code Geass…разбира се, ако все още не сте го гледали. А ако сте фен на подобен род анимета и сте гледали доста от тях, вероятно това заглавие ще ви допадне.

Оценка за изгледаните 5 серии и OVA: 6/10

 

 

 

Публикуване на коментар