Kuma Miko


vlcsnap-2016-04-29-22h24m12s639

Мнението е базирано на първите 4 епизода.

Това аниме е от заглавията, които съм започнал да гледам само заради доброто им резюме. То е адаптация на сейнен манга, което определено му вдига акциите. Въпреки това, не мога да не отбележа значително мудното му начало. Не мисля, че съм скаран с аниметата от типа на Nichijou. Винаги съм казвал, че е важна изработката на самия продукт и атмосферата, която пресъздава. Е, Кuma Miko напомня на приятния и забавен дух на Gugure! Kokkuri-san. Разбира се, двете анимета нямат много общо и дори трудно биха могли да се сравняват, ако не беше леката комедийна атмосфера.

vlcsnap-2016-04-29-22h17m41s294

Какво ни предлага Kuma Miko? Запознава ни с традициите на едно затънтено планинско село, където мечките могат спокойно да говорят и общуват с хората. В случая нашата мечка, Нацу, играе ролята на детегледач на 14-годишната главна героиня, Мачи. Тя, от своя страна, е нещо като жрица и изпълнява определени ритуали. До голяма степен съдбата й се изразява в това да живее заедно с мечока. Както се досещате, Мачи желае да напусне селото и да опознае един друг свят – този на големия град. Да, ама не. Бързо разбираме, че 14-годишното момиче не може да оцелее само. Не и без наставленията на Нацу, който постоянно я обгрижва. Това е и основният конфликт в анимето, който допринася и за значителна част от комедийните ситуации. Въпреки всичко обаче, според мен, мангата е в пъти по-забавна от адаптацията.

vlcsnap-2016-04-29-22h17m03s035

Анимето би се харесало на феновете, които обичат релаксиращи заглавия с комедийна насоченост и без особени изненади. Действието се развива лежерно, като от време на време се появява някой друг уж нетипичен герой. Фоновете са приятни – рисунките на планини, реки и затънтено селце насред нищото. Визията на героите също е приятна. Тази на мечока е изключително реалистична.

Определено има какво да се види в анимето, ако се гледа единствено с цел забава. Хората като мен обаче търсят нещо по-вълнуващо. Въпреки всичко, анимето е свежо и определно попада в границата ми на търпимост. Мога без проблем да си го изгледам цялото особено когато не очаквам нищо от него. Нацу е симпатичен герой, като засега е двигателят на анимето.

Доволен съм от озвучаването и саундтрака. Това аниме е от малкото търпими и даже добри заглавия по рода си.

Оценка върху първите 4 епизода: 6/10

Автор: Петър “Ткк” Милев

Редакция: Ивайло Гатев, Виктория Вичева – Beloved

 

Публикуване на коментар