Boku no Hero Academia


vlcsnap-2016-05-02-16h48m05s305

Мнението е базирано на 4 изгледани серии

Това аниме е един от приятните кърлежи за сезона. Цоцка се като прясно мляко – току-що издоено и непастьоризирано. Не мога дори да поставя под съмнение успеха на това заглавие, адаптирано от манга, която се сериализира в Shonen Jump +. Shueisha почти винаги се стараят техните манги да получават най-доброто, с малко изключения, особено за по-дългите екранизации. Според мен този сезон на анимето е за опипване на почвата.

Студио Bones са вложили сърцата си с това аниме. Жалко, че ще е само 13 серии. Boku no Hero Academia съвсем заслужено е от диамантите за сезона и се радва на голяма популярност, „hype“-ът е на лице. Това, което ми хареса в анимето, е забавлението, което заглавие като One-Punch-Man не успя да поднесе на феновете. Има я онази искра, която обожавам да виждам в аниметата – онова топло чувство, онова туптене, каращото те с наслада да заредиш следващата серия, защото си изгледал неусетно 20-те минути и си се забавлявал с драмата и комедията.

vlcsnap-2016-05-02-16h56m09s314

Сюжетът ни запознава с подрастващия Изуку Мидория (Izuku Midoriya), който си мечтае да стане супергерой като своя кумир All Might. Тук наблюдаваме първия по-сериозен и основен за момента конфликт на героя. Той няма потенциал и възможност да бъде супергерой. Това е, защото не притежава в тялото си нещото наречено „куирк“ (Quirk), заради което повечето хора имат супер сили. Като говорим за супер силите, те са се появили внезапно в света и почти всеки има някаква способност. Нашият мърльо си няма. Като отново заговорих за него не мога да не отбележа типичния външен вид на малък и задръстен нехранимайко, взет от формулата-клише дребни на ръст главни герои.

Но тъй като е нормално за шонен заглавията, моето роптаене не е на място. Елементите, типични за комедия, шонен, научна-фантастика и супер сили са добре изразени. Усеща се, че всичко е на мястото си.

vlcsnap-2016-05-02-18h02m32s742

Суперлативи може да се изговорят за анимацията и ползваните похвати. От далеч си личи високобюджетната продукция. На моменти са ползвани сцени имитиращи западен тип комикс, а това, бих казал, се вписва много добре в тази тематика.

Действието в началото е бавно, постепенно и методично, което си е класика в жанра, що се касае за шонен заглавия. Ще бъдем свидетели на една добре изградена продукция, която по всичко личи може само да израства нагоре. Не трябва да забравяме, че най-сладкото в тези заглавия е развитието на главния герой, сбъдване на мечтите му и издигането му като пример за другите с начина, по който ги мотивира да следват мечтите си.

vlcsnap-2016-05-02-16h55m11s803

На моменти дизайнът на героите ми напомня този на Soul Eater, а светът – на смесица между One Punch Man и Kekkai Sensen. Смея да твърдя, че две от споменатите заглавия Bones ги развалиха и се надявам да не се случи същото с това.

Утеха ми дава присъствието на името  Курода Йосуке (Kuroda Yōsuke), който е сценарист на заглавието. Повечето му сценарии се радват на успех, включително на BTOOOM!, Excel Saga, Mobile Suit Gundam 00, Gungrave, Hellsing Ultimate и много други.

Личната ми оценка за изгледаните 4 епизода на това аниме е 8,5/10.

Автор: Петър “Ткк” Милев

Редакция: Мартина Вичева – Loveless

Публикуване на коментар