Macross Delta


vlcsnap-2016-05-04-18h18m15s610

От години с нетърпение очаквам ново аниме по Macross вселената и най-накрая всичкото чакане беше възнаградено. Delta е достойно продължение на поредицата. Още с първия си епизод анимето успя да ме заплени и да ме кара да искам още. Имаше всичко, което човек може да очаква от един Macross, и то – в големи количества. Като започнем от красивия арт, минем през страхотните битки и завършим със специфичните за поредицата песни и танци.

vlcsnap-2016-05-04-18h19m18s060

Историята се развива 8 години след историята в Macross Frontier и се върти около „idol“ групата Walküre, която заедно с пилотите Valkyrie от Ескадрила Delta се бори срещу мистериозния Синдром Var и Въздушните Рицари от Кралството на Вятъра. Смятам, че историята има много повече потенциал от тази в Macross Frontier, тъй като не сме ограничени само с един злодей, а и сюжетът изглежда доста по-реалистичен като цяло. Синдромът Var, например, може да се появи във всеки, карайки го да стане агресивен и склонен към терористични действия. Проблемът е, че никой още не знае защо и как човек го прихваща, не може да се приложат мерки за превантивното му премахване. Единственият начин за преборване с него е песента на Walküre. Докато противник е ясен, проблемът там обаче е, че не става ясно кои са те до по-късно в историята.

vlcsnap-2016-05-04-18h17m37s160

Главните персонажи в анимето са Фрея Вион (Freyja Wion), която се стреми да стане част от Walküre и Хаяте Иммелман (Hayate Immelman), който с години се опитва да открие своето признание в живота. Логично, в центъра на историята стои желанието на героите да постигнат мечтите си и да преоткрият себе си. Другият важен персонаж е Мираж Фарина Дженус (Mirage Farina Jenius), която е пилот в Ескадрон Delta и предполагаемият претендент за сърцето на Хаяте. Както е известно, в почти всеки Macross има любовен триъгълник и се съмнявам Delta да е едно от изключенията.

Както споменах, анимето е с доста красив арт стил, а CGI-a е също на ниво. Персонажите са уникални и характерът им се проявява в самия стил, в който са нарисувани. Самолетите също са доста добре направени и CGI-a, който са използвали за тях е изключително добър и се вписва перфектно. Задният фон е също на ниво и си личи, че са се постарали дори за малките детайли.

vlcsnap-2016-05-04-18h17m59s988

Ето че стигнахме и до най-важното за един Macross, а именно МУЗИКАТА! Като всеки друг представител на поредицата, Delta е препълнена с добри и пристрастяващи песни: от opening-a, който ни представя една по-динамична представа за света и персонажите в него, до сладкия и лигав ending, който ни показва как би изглеждало ежедневието на Фрея в нашия свят. Истинските скрити диаманти в анимето са песните, изпълнени от Walküre и Фрея. Като най-пристрастяващата е Ikenai Borderline, на която съм забил откакто изгледах първи епизод и която сигурно съм слушал над 100 часа.

Ако сте фенове на музиката и по-специфично на J-Pop, ако обичате да гледате битки и експлозии, Macross Delta е заглавие, което не трябва да пропускате. Осемте години чакане за нова част от поредицата определено си заслужаваха и не искам да изпускам дори минута от него.

Петър „Malygos“ Николов

Лична оценка: 10/10 (Ревюто е базирано на първите 2 епизода)

Публикуване на коментар