Soukyuu no Fafner: Dead Aggressor — Exodus


Soukyuu no Fafner: Dead Aggressor — Exodus


(ревю на 1-я епизод)

Soukyuu no Fafner Exodus, заедно с втория сезон на Aldnoah.Zero, е mecha анимето на сезона. То е продължение на оригиналните серии от 2003 и филма от 2010 г., а действието се развива две години след филма. Тези, които не са гледали предишните заглавия, може да имат нужда от допълнителни обяснения относно сюжета, но дори да започват сега, не мисля, че е наложително да се запознават с тях, въпреки че аз бих го препоръчала. Личното ми мнение е: никога не започвайте втори сезон на аниме преди да сте гледали първия.

1

Като цяло mecha аниметата се делят на две големи групи. Първата е: „Човечеството започва колонизация на космоса, формират се няколко (най-често две) федерации/съюзи с различни възгледи за нещата, което в резултат води до война между тях“, т.е. хора се бият срещу хора. В тази категория лесно попадат Aldnoah.Zero, Gundam (Gundam Seed, Gundam 00 и пр.). Втората е: „Извънземна инвазия“, т.е. хора се бият срещу извънземни, които могат или не да комуникират с тях. Тук именно влизат Soukyuu no Fafner, Evengelion и пр.

15a

Човечеството вече повече от 30 години е във война с извънземна раса, която нарича Фестум. Единственото място, което може да бъде наречено рай, е малък изкуствен остров — Тацумияджима. Главните герои от миналите серии са отстъпили своето място като пилоти на гигантските роботи „Фафнер“ на по-младите. И животът продължава. Докато не бъдат отново въвлечени във войната.

10

За феновете това е шанс отново да се срещнат с любимите си герои и със света на 22. век. Ако не си падате по ревливи и нерешителни герои, „Фафнер“ предлага минимално количество от тях и обикновено или израстват, или ги убиват, което за мен лично е огромен плюс. Анимацията е подобрена в сравнение с предишните заглавия. За сюжет не може да се говори на база първия епизод, но предполагам, че сюжетната линия от миналите серии ще продължи и отново ще търсят начин за комуникация с Фестум.

Оценка: 8/10

Обосновка: репутация от минали сезони, добра анимация, приятни персонажи

Loveless

Публикуване на коментар