Death Parade


Death Parade

(ревю на 1-я епизод)

Death Parade е продължение на едно от аниметата победители на Anime Mirai 2012 — Death Billiards — но дори онези, които не са го гледали, не са пропуснали нищо съществено що се отнася до историята. Казвам „продължение“, но по-скоро Death Billiards е част от Death Parade, но със сигурност не е началото. Действието се развива в бар, Queen Decim, където на случаен принцип се избира игра, в която двама души участват, залагайки живота си. Звучи интересно, нали?

2
Първото, което прави впечатление, е анимацията, която доста интригуващо напомня Saraiya Goyou или иначе казано House of Five Leaves. В случая студиата са различни, но това не значи, че не могат да се намерят прилики помежду им. Естествено, има разлики, основната от които е, че при „House of Five Leaves“ щрихите са малко по-груби и опростени в сравнение с „Death Parade“, където стилът изглежда по-изпипан и елегантен. Цветовата схема клони към тъмните нюанси, което допълва самата атмосфера и я подчертава.

18a

Отчасти Death Parade ми прилича изключително много на Mushishi. Но докато в Mushishi хората достигат катарзис и са фактически добронамерени, то тук се разкрива най-грозното и долното в човешката душа. Анимето със сигурност успява да те накара да се замислиш над живота си. Също така изглежда, че всеки епизод ще е сам за себе си с т. нар. мини-арка, отново в стил Mushishi, въпреки че тук може би ще има наченки на сюжет. Той най-вероятно ще е свързан с хората, работещи в бара, за което подсказва последната сцена от анимето.

26

Opening-ът е един от най-добрите за сезона както като музика, така и като MV. Изключително доволна съм от началото, което поставя анимето, и от проспектите за бъдещото му развитие. Тъй като е оригинално заглавие, т.е. без манга/книга/игра, по които да е базирано, никой не знае какво, как и кога ще се случи. Но понякога именно това води до създаването на нещо наистина специално, какъвто е случаят с Code Geass или със Zankyou no Terror.
Оценка: 8,5/10

Обосновка: интригуваща, леко потискаща атмосфера; сюжет с огромен потенциал.

Loveless

Публикуване на коментар