Stray little devil


Stray little devil

stray-little-devil-1
 
Stray Little Devil е манга, която представя историята на Пам Акумачи – обикновено момиче, което чрез ритуал , научен от баба й,се оказва в друг свят. Подобен на Ада и Рая, новият свят е разделен между ангелите , дяволите, и неутралните духове , които имат възможността сами избират дали и на коя страна да застанат. След избора си те приемат човешки вид и постъпват в училище съответно за ангели или за демони .Там съществува система от ранкове, според която учениците получават различни мисии. След като става дявол по неволя, главната героиня открива множество сходства между новия свят и историите, които е чувала като дете от баба си.Заради своята тромавост и незнание относно новия свят , Пам се натъква на Линфа – най-добрата ученичка сред ангелите. Срещата не води до нищо добро, но все пак тя успешно пристига в дяволската столица, където се среща с мързеливата си учителка Лизиера и бъдещите си приятелки и съученички Вайн ,която е добродушна и умна, и Райм, мързелива, но вярна приятелка. Въпреки лошият успех в училище Пам успява да залови за свой фамилиар Ен Зу – кралят на мрака , който да й помага . Това накратко е първото произведениена Котаро Мори – художникът на Tengen Toppa Gurren Lagann и Shin Musekinin Kanchou Tylor Gaiden Love & War.
Поради малкия обем е трудно да се оцени точно Stray Little Devil. От една страна имаме невероятно разнообразие от характери на героите, представени ни от двете враждуващи страни. Художественият стил на автора също е на ниво. Невероятната комбинация от slice of life, екшън и комедия ни предоставя завладяваща и пълна с емоции история .Авторът дори вмъква миналото на героите и една епична битка.

 

stray_little_devil_v1_p_0069
 
От друга страна информацията, която не е директно част от главната история, е спестена или представена бегло. Много въпроси остават или без отговор, или той не е задоволителен. Според мен има и доста герои, които не получават заслуженото внимание, но имат потенциал да бъдат част от страхотната история. Дори част от по-ярко представените герои нямат възможност да покажат всички черти на характера си. Това води до създаването на грешно впечатление у читателя, защото липсва опознаване на героите.
Както вече споменах, главният проблем на мангата е обемът. Това според мен е най-големият недостатък на поредицата. Ако авторът има възможност и желание, би могъл да удвои обема на поредицата единствено чрез запълване на дупките в историята и отдаване нужното внимание на набора от герои.
 
Автор: Георги Димитров

Публикуване на коментар