Анимето като преход към мангата – Petshop of Horrors


Едва ли има някой, на когото да не му се е случвало да изгледа някое аниме, което така да му хареса, че да го накара да се насочи веднага към оригиналния продукт – манга или книга. A когато прочете и нея да открие, че всъщност анимето е бледо подобие на оригинала. Не е чак толкова зле да намериш вдъхновение, нали? Petshop of Horrors спада точно към тази група. За мен подобна история споделят Pandora Hearts, Hellsing (след първия сериал, а не OVA-та), Kuroshitsuji, D.Gray-man.

Първата манга Petshop of Horrors започва своя живот през 1995 г. и продължава да бъде публикувана до 1998 г.. Определено е ретро забавление за ценители на класическия стил на рисуване. Същото се отнася и за анимето. Историята на анимацията, следвайки строго оригинала на Мацури Акино, ни запознава с привлекателен, леко женствен, продавач от китайски произход и магазина за уникални (буквално) животни, в който той приема клиенти с трагични съдби.

Героите

Тъй като анимето, излязло през 1999 г., се състои от четири на брой епизода със стандартна аниме продължителност от 22-23 минути, героите в него не са много. Главните действащи лица са двама – Граф Д (нищо общо няма с Граф Дракула, просто “намигване” към феновете) и детектив Леон Оркот.

Граф Д (Count D) е продавачът в магазина за животни от кошмарите ви. Докато предполагаемият собственик пътува по света, за да събира уникални и изключително трудни за отглеждане екземпляри, този красив китаец наглежда магазина и осъществява търговската дейност. На пръв поглед всичко е напълно обикновено.

Детектив Леон Оркот е също толкова привлекателен, макар че би въздействал на тотално различна група зрители – с дългата си руса коса и искрящо сини очи, той е типичен американски красавец от отминалия век.

С течение на времето, двамата успяват да осъществят интересна и не много нормална връзка. Не, уважаеми фенове на фенфикове с yaoi и shounen-ai съдържание, двамата не са официално двойка, колкото и да ви се иска. Поне не в анимето.

Но, за да имаме детектив като главен герой, нещо не е както трябва, нали?

Историята

Намесата на полицията и детектив Оркот се налага поради серия от необясними събития. Те са свързани с изчезването или смъртта на граждани, обвързани по един или друг начин с магазина, в който Граф Д гледа приказните и понякога опасни животни.

Колкото повече г-н Оркот опитва да разплете мистерията, толкова повече мистичният чар на магазина за домашни любимци се разкрива пред очите ни. Четирите епизода ни срещат с четири различни случаи, в които ни е демонстрирано какво се случва, когато не полагаш правилните грижи за своето животинче. Независимо дали е заек-албинос, (първи епизод “Daughter/Дъщеря”), прелестна русалка (втори епизод “Delicious/Вкусно”), гущерче с миниатюрни размери (трети епизод “Despair/Отчаяние”) или върховното митично животно Кирин (четвърти епизод “Dual/Двойнствен”), домашните любимци от този магазин са специални и могат да донесат много мрак в живота, ако не се гледат според правилата на Граф Д. Всяко животно идва със собствен ансамбъл от “закони на отглеждането” и неспазването им отключва тяхната истинска, животинска и обикновено хищна същност. Трябва да отбележим, че магазинът изрично упоменава тези правила в предварителен договор, с който всеки клиент се обвързва. В случай на неспазване на условията, клиентът сам носи отговорност за всяко последвало действие от страна на новия им любимец. Веднъж подписан, договорът важи до настъпването на смъртта на една от страните.

Можем да разберем най-простите елементи от идеята зад Petshop of Horrors – митология, преплетена с ежедневие; красотата на обикновения живот, заровена в мрачната реалност на скръбта и разочарованието. Това, което прави тази история така привлекателна за известен брой зрители е същото, което прави Джак Изкормвача любим на много – гротеската на нашия общ живот, примесена с мистерията на неразкритото престъпление. За жалост, от четири-епизодната OVA, няма как да видим всичко, което се случва в историята.

Мангата

Но за това имаме мангата. Няколко мнения в интернет пространството твърдят, че мангата има по-лековат и хумористичен характер. Да, това е така. Но за сметка на това цензурата не съществува, сексуалността е на показ, също както и кръвта. Няма скрити сцени, за разлика от анимето. Другата хубава черта на печатното издание е, че можете да четете “през редовете” сцените, които не ви интересуват и няма да загубите нещо от важната история.

Благодарение на продължителността на серията (10 тома или 41 глави), тя разкрива много повече от света на Petshop of Horrors и живота на Оркот и Граф Д, отколкото е показано в анимето. Запознава ни с различни герои, включително няколко говорещи животинчета с ниво на интелигентност по-високо от средностатистически български народен представител.

На страниците на мангата, Мацури Акино ни разкрива много повече за Граф Д. Докато в анимето той е просто продавач с малко сцени, в мангата ние узнаваме колко задълбочени са отношенията му с хуманоидните животни в магазина.

Съветвам ви да ѝ дадете шанс, било то заради прелестното изкуство, странните гротески, огромното количество политически-коректен социален сарказъм или заради загатнатия романс между детектива и Граф Д.

Други проекти

Към проекта принадлежат още две заглавия – мангата “Pershop of Horrors: Tokyo”, също известно като “Shin Petshop of Horrors”, както и холивудски филм от Rogue Pictures.

Пълнометражният игрален проект все още не е официално отхвърлен, въпреки че беше обявен преди повече от шест години и все още не се знае нищо за него. Продуцентска къща Rogue Pictures претърпя няколко сериозни трусове през периода от обявяването на проекта. Това включва и нов собственик. След откупуването им от Relativity Media (“Високо напрежение”, “Наследството на Борн”, “Клетниците”), те вече носят името Rogue и имат обновен списък с планирани заглавия.

Както немалко от вас са се досетили от японския вариант на първото заглавие, Petshop of Horrors: Tokyo е продължението на историята, завършила през 1998 г. Публикуването на тази манга започва през 2004 г. и продължава до м. ноември 2012 г. с 12 тома и 45 глави. Тя също е творение на Мацури Акино. Тук обаче ни се разкрива повече от специалните отношения между двамата главни герои. В действието се намесва и нов образ – задаващият много въпроси инспектор Тайзуу. За разлика от оригинала, продължението поставя мистерията и фантазиите на заден фон, за сметка на социалните и интелектуални закачки между героите.

Препоръки?

Това аниме и свързаните манга творби не са за всеки. Пропуснете ако:

Не харесвате женствени мъже
Не сте фен на стереотипното съпоставяне на Азия с/у Запада
Сте силно вярващ в убежденията си хомофоб
Не понасяте много, ама много стар стил на рисуване (включително очи, които излизат извън рамката на лицето и подобни)

Задължително четете ако:

Харесвате страшни истории
Наслаждавате се на по-особен хумор
Лесно се вдъхновявате да пишете фенфикове за красиви мъже
Фенове сте на “Tales of the Crypt”
Интересувате се от изобразително изкуство и илюстрации

И не забравяйте: Веднъж подписали договора, вие сте обвързани с него.
(Докато смъртта ви освободи).

 

Shinnona

Редакция: Zeuss

Публикуване на коментар