Berserk 2016


vlcsnap-2016-09-11-05h07m05s857

Eдно от най-очакваните продължения на анимета от близкото минало беше именно Berserk. Тази епично рисувана манга на Миура Кентаро заслужаваше най-сетне да получи ново аниме, като не броим филмите от 2012-2013, защото те малко или много бяха римейк на първия сезон. Като споменах Миура, той е известен с мързела си, защото през последните години издава серии на мангата буквално, когато му скимне.

Още преди началото на анимацията беше ясно, че това заглавие е подходящо предимно за феновете на поредицата и любителите на изпълнената с насилие атмосфера и тонове кръв. В Berserk винаги е имало голотии, изнасилвания, разчленяване на хора и кръв, извираща като от минерален извор, наситена с трагедия история и много размахване на мечове. В общи линии представлява няколко идеи по-мрачно заглавие от D.Gray-Man, вероятно защото е насочено към по-възрастни зрители.

vlcsnap-2016-09-11-05h05m28s762

За мое съжаление, и може би логично, има лека цензура в новия сериал върху рисуването на женски зърна и голи тела. Похватът, който е ползван, е да са със същия цвят на кожата. Вероятно в бъдещия Blu-ray релийз ще бъдат добавени за по-настойчивите фенове като мен.

3D анимацията, която силно отстъпва на тази  от филмите, до голяма степен ще разочарова обикновения зрител и въобще по-претенциозните откъм този елемент. Използваният CGI, а също и похвата на рисуване определено не ми харесват. Не знам дали е защото просто не са ми по вкуса или ми изглеждат прекалено грозни. На моменти анимацията е по-скоро скована и ако не бях толкова голям фен на заглавието, нямаше да успея да го изтърпя. Именно тук е разковничето – феновете едвам дочакахме момента, в който тази анимация да види бял свят, затова и ще си я изгледаме, независимо колко зле е крайният продукт.

vlcsnap-2016-09-11-05h00m19s050

Най-добрите моменти на анимация са, когато показват flashback сцени, нарисувани в друг стил, много по-подходящ за анимето. Вероятно същите тези сцени са дело на друго студио. По проекта работят като главно студио Milepensee и GEMBA заедно в продукция с Liden Films.

Силен плюс на новото аниме е безспорно наличието на добър саундтрак.

За незапознатите с историята мога да спомена, че главният герой е Гъц, който се разхожда с големия си меч и трепе наред демонични изчадия. Това не е неговата работа по принцип, но новият сезон следва плътно събитията от предшестващото аниме, където стигнахме до преобразуването на Грифин в демон и бруталното му изнасилване на Каска, която в настоящето е изгубила своя разум и буквално се държи като малко дете. Гъц в опита си да спаси Каска, остава без едната си ръка и око и получава прокълнат белег, привличащ демоните, където й да се намира, и това не му дава дори капка от нужното спокойствие. Освен това беше напълно заличена емблематичната Band of the Hawk, водена някога от Грифин.

vlcsnap-2016-09-11-05h04m28s398

На хората, обичащи кървави ужаси и добри мрачни истории, мога само да пожелая приятно гледане на анимето, въпреки спорната му анимация! На другите мога да кажа, че това заглавие не е за всеки и трудно ще бъде оценено от масовата аудитория. Феновете има за какво да се радват, като освен всичко ще има и игра за PS4, посветена на едноименната история.

Оценка на анимето: 6/10 на базата изгледани 6 епизода

Петър Милев

 

Публикуване на коментар