Psycho-Pass – The Movie


vlcsnap-2016-02-02-03h15m28s582
 
След отсъствието си във втори сезон сценаристът Ген Уробучи се завръща отново, за да обедини Цунемори Акане и Коугами Шиня срещу диктатурата на системата “Сибил”. Премиерата на новата му история се състоя на 9 януари в Япония.
 
Филмът е продължение на първия сезон, като действието се развива 4 години след изчезването на Шиня Коугами. Акане е главен инспектор и ръководи два екипа, чиято задача е да победят групировка от терористи, нападнали Япония. С течение на разследването разбира, че престъпниците пристигат от Югоизточния азиатски съюз (ЮИАС), където наскоро е пратен прототип на системата “Сибил”, а техният предполагаем лидер е самият Коугами. За да докаже невинността му, Акане решава да замине за ЮИАС или “Шиан” (както още бива наричан), като попада в епицентъра на разиграващата се там гражданска война.
 
За съжаление, продължението на историята донесе със себе си главно разочарования. След втория сезон, който служеше единствено като средство за припечелване на пари, наистина много се чудех дали си заслужава да гледам филма, но в крайна сметка го направих.
 
vlcsnap-2016-02-02-03h09m27s343
 
Най-големият пропуск, за който не могат да компенсират дори страхотия арт дизайн и вдъхновяващия саундтрак, е в развитието на героите. Екранното време е фокусирано главно върху двамата протагонисти – Коугами, който блести с пълна сила, и Акане, чийто характер деградира. Злодеите изиграват своята роля, но имат прекалено елементарни цели, не се знае нищо за миналото им и не могат да стъпят дори на малкия пръст на антагониста Макишима Шоуго от първи сезон.
 
Историята е в същото състояние. Очаквах да е доста по-силна, тъй като отново Уробучи отговаряше за нея, но и тук се сблъсках с разочарование. Макар че завършекът не беше по-различен от останалите в поредицата, трябва да си призная, че този аспект на вселената не е никак лош – властта попада в ръцете на корумпирани хора и по този начин всичко се обърква. Само че в развитието на събитията се получава едно жанрово изкривяване, като от научнофантастичен трилър преминава в шпионски екшън поради наблягането върху бойните сцени.
 
Въпреки недостатъците, които изтъкнах, филмът не беше чак толкова лош. Определено не е на нивото на сериите, но го препоръчвам на всеки, интересуващ се от този жанр. А ако сте фен на анимето и искате да видите още веднъж Акане и компания в действие, не се колебайте да го изгледате.
 
Анна „Nero“ Ангелова

Публикуване на коментар