Garo: Guren no Tsuki


Непосредствено след финала на първото аниме стана ясно, че ще има втори сезон. Дълго време феновете не знаеха дали ще бъде продължение на първата история или ще бъде нова с нови персонажи. Въпреки спекулациите за продължение, се оказа, че ще е напълно ново приключение.
Атмосферата продължава да бъде обрисувана в мрачни тонове. Фоновете са предимно с тъмни цветове и изглеждат сякаш са нарисувани с пастели. Спокойно можете да гледате GARO в късните часове на нощта, защото елементите на ужаса са застъпени сполучливо. За жалостначалото е бавно и трудно се поддържа интереса. Персонажите са атрактивни сами по себе си, но бледнеят пред онези от първия сезон. По мое мнение Сеймей (Seimei) е привличащия внимание герой, който очарова, докато историята бавно се разгръща.

vlcsnap-2015-12-14-06h29m31s728

Ще поясня малко за онези, които не са гледали първия сезон. Това е самостоятелна история, алтернативна дори, и можете да гледате, без да сте гледали другото заглавие. Накратко казано, рицари и алхимисти макай се борят с ужаси (horrors), които са създания, хранещи се с хора и превземащи онези от жертвите, които таят някакво чувство за отмъщение или желание за живот на всяка цена. Рицарите са главните борци. Посредством своята уникална броня, която наследяват от своите предци и призовават, те могат да се бият с ужасите.. Главната броня в заглавието е златната броня известна като Гаро (Garo). Тя е легендарна и трудна за овладяване.
Студио MAPPA умеят да създават разнообразни и обаятелни персонажи. Въпреки че е рано да се говори за новаторския им подход, със сигурност женските герои са добре пресъздадени. Свидетели сме не само на добър рисунък, но и на умело използване на фенсървиз, който продължава да бъде ненатрапчив.

vlcsnap-2015-12-14-06h31m47s657

Garo не е мейнстрийм аниме и остава извън полезрението на масовата аудитория. От друга страна е достатъчно популярно в Япония, което ме кара поддържам големи очаквания спрямо заглавието.
За разлика от първия сезон, който се развиваше в пост-средновековна европейска държава, тук сме свидетели на изграден свят, базиран на феодалното късно японско средновековие. Традициите и културата от онези времена са добре застъпени, особено класовите различия.

vlcsnap-2015-12-19-14h37m21s925

За съжаление един от минусите на заглавието продължава да бъде изграждането на антагонистите. Свидетели сме на типичните злодейски образи, които трудно успяват да ни покажат мотивите си и да спечелят симпатии сред зрителите. Те са лоши, защото харесват тъмната страна и обичат да правят мизерии, а това е скучно и отблъсква зрителя само по себе си. В последните години свикнахме да виждаме различната философия на злодеите – нещо, което не можем да видим в този тип шоу. Оттук следва липсата на съпричастност и разбиране към този род герои, а това автоматично ни предоставя гледната точка на героите.
Достатъчно средства са вложени в анимация, музикално оформление и озвучение. Отново на предната линия имаме сравнително неизвестни и дебютиращи актьори заедно с вече наложили се такива като Дайсуке Намикава (Daisuke Namikawa) и Роми Паку (Romi Paku). Отново встъпителния и завършващ видео клип са озвучени от JAM Project, чиито изпълнения оставят своя отпечатък в съзнанието ми, свързвайки го с GARO. На този етап на анимето няма сериозно да анализирам режисурата и сценария на заглавието, въпреки че смятам, че е по-слабо от миналото аниме.

vlcsnap-2015-12-19-14h03m18s908

Все още е рано да се оцени дали вторият сезон е достатъчно добър и сполучлив. В първите изгледани от мен единадесет серии се разкрива постепенно историята на главните герои и се завързва бъдещата сюжетна линия, която ще се оформи във втората част на анимето. Засега съм доволен от видяното, макар да изпитвам известни резерви. Вероятно по-взискателните фенове не биха се спрели на това заглавие. Почитателите на първия сезон има какво да видят или по-скоро биха се зарадвали отново да погледат новото творение на MAPPA, чиито анимета носят своя типичен и характерен блясък.

7/10

Автор: Петър Милев

Публикуване на коментар