Net-juu no Susume – статия от пети печатен брой!


През последните години аниметата, свързани с видео игри, постепенно се наложиха на сцената. Това е нормално, тъй като компютрите, геймингът и новите технологии са неизмерима част от  ежедневието ни. Не е тайна причината за успеха на заглавия като SAO и Log Horizon особено за по-запознатите с жанра и хората като мен, играли World of Warcaft. Колко от вас са скитали с часове в някой виртуален свят, изграждайки своя аватар, борейки се с чудати създания и търсейки редки предмети или уникални брони?

Рошава и самичка пред компютъра.

Net-juu no Susume успява да съчетае  по приятен начин романтиката на виртуалното и реалното  ежедневие. Фактически не ни поставя нищо ново на сцената, но историята е поднесена с такава лекота, че ние можем да се припознаем в героите. Лично  си спомних някои мои преживявания от World of Warcraft и дните, в които се захласвах по виртуална реалност.

Поредното MMО?

Главна героиния тук е Морико Мориока (Мори) или една занемарила се тридесетгодишна жена. Тя се е изолирала от обществото, затворила се е в себе си и е намерила спасение във виртуалния свят. Пикселите са взели връх над ежедневието й и играе с  приятели до малките часове на нощта. Звучи ли ви познато?   Колко от вас са рeйдвали някой бос или са биели мобчета за редки съставки? Защото когато играеш с приятели, макар и непознати, винаги ти е интересно. Анимето успява отлично да пресъздаде тази необяснима магия – да се чувстваш близък с хора, които даже не си срещал. Именно това е каквото обожава Мори.

Още в първите минути от играта тя се запознава с героиня, наречена Лили. Заедно с нея преминават през всякакви препятствия – като започнем от изпълняването на куестове заедно, продължим с рейдове и завършим с губене на време по някой невероятно красив виртуален пейзаж.

Хайде на рейд!

Net-juu no Susume жунглира между реалния и виртуалния свят. Проследяваме не само онлайн преживяванията на героите, но и какво се случва в техния личен живот. Онлайн Мори е готин пич, на когото хората разчитат и разкриват тайните си. В истинския живот е една избягала от обществото личност, която излиза навън само за да си купи храна и онлайн валута за играта. Точно в този момент се сблъсква челно с главния ни мъжки персонаж – Сакурай.

Сакурай е рус младеж, гонещ тридесет и работещ. Стеснителен е и е възпитан. Още от първата среща Мори не му остава безразлична. Двамата всъщност имат повече прилики, отколкото бихте предположили. Досещате се, нали? Виртуалният свят. Най-забавният момент е, когато играете с аватар от противоположния пол и си падате по човек с аватар от вашия пол. Започват едни съмнения и питания от сорта ама аз съм момиче, тя също или обратното. Да живее анонимността! Поредица от комични ситуации се зараждат поради подобен избор на аватари, което е добре застъпен елемент в комедията на заглавието. Анимето също с особена лекота ни показва романтични моменти, които понякога са изключително нелепи точно благодарение на смесицата между реалността и виртуалния свят.

Когото вдигнеш ниво в игра!

В онлайн пространството ние се чувстваме по-свободни и сякаш за нас няма граници. Това важи напълно за героите в анимето. Мори, бягащата от реалността, е толкова привързана към онзи свят, че е готова да игнорира всеки стремеж  на Сакурай към нея дори и да го харесва. От друга страна, ставаме свидетели на консервативното  възпитание на японците, поради което често има дистанцираност между персонажите. Вероятно, ако действието се развиваше в някоя съвременна европейска страна, а не в Япония, нещата нямаше да са толкова сложни.

Комедията в анимето бих я определил като една тънка граница, която не се прекрачва. Атмосферата е забавна, лесна за храносмилане, приятна за гледане. Гледах серия след серия, защото тази виртуална романтична комедия ми ставаше страшно симпатична, най-вероятно защото съм преживял същите ситуации.

Виртуална романтика?

Заглавието е адаптация на уеб манга. Макар и повърхностно засяга  сериозни теми – като започнем  от разочарованите от живота хора, които  често намират убежище във виртуалната реалност, продължим с настоящите проблеми в японското общество и завършим със значимостта на чуждото мнение.  Ако за нас е лесно да кажем,че „не плащаме данък обществено мнение“, то за един японец това съвсем не е така. А къде въобще е границата между виртуалното и реалното? Колко от вас са се замисляли защо хората във виртуалното пространство често крият истината за себе си и дори послъгват за възрастта и пола си? Анонимност? Възможно!Ако гледате анимето ще успеете да вникнете в думите ми.

Когато виртуалния разговор в игра ти е интересен!

А анимето – то е сладко, разбира се, както и самата Мори. Мори е забавен персонаж, който няма как да не ви се понрави. Само не ми стана ясно откъде има пари да бездейства с месеци, да не кажа и с години. Изключително забавни са ситуациите, в които тя се вижда като нормално момиче, излизащо на среща, и виждаме някои от типичните женски незначителни проблемчета.

Сакурай, от друга страна, го намирам за прекалено голям добряк и същински кавалер. Повечето второстепенни герои съвсем не са толкова интересни поради простия факт, че не им е отделено кой знае какво внимание. Сред тях единствено се отличава Коиваи, чийто образ е изключително забавен. Този герой трябва да работи като професионален сватовник. Честна дума! Той е връзката между двамата протагонисти и се опитва всячески да им покаже колко са възпитани и вежливи, но и глупави. Малко са тези, които наистина биха се радвали на щастието на приятелите си.

Коледа в игра, познато ли ви е? На мен да.

Музикалното оформление не е запомнящо се. Интрото ми допадна повече. Не вярвам някой да има каквито и да било очаквания спрямо анимацията на треторазрядно аниме. По отношение на мимиките на героите Signal.MD са ударили джакпота, тъй като тази част от анимацията ми стана любима. Много ми харесва как рисуват огромните очи на Мори.

Мамико Ното е сеюто, което озвучава Мори, като този път успя наистина да блесне с таланта си. Ако направим кратка разходка из биографията й, ще видим доста сериозни роли, макар повечето да са второстепенни. Определено има много потенциал в гласа й. Докато слушах Мори с нейния глас, усетих желанието й за себераздаване. Сякаш успя да й вдъхне живот. Според мен Мамико е най-доброто женско сею за 2017г. В заключение на това заглавие мога да дам оценка 10 от 10 поради сантиментални за мен причини. Обективно погледнато, е едно от най-добрите романтични анимета за 2017г.  Анимето е лесно разбираемо, ненатоварващо е и е особено подходящо за влюбени хора или любителите на романтични комедии.

Статията е публикувана в пети печатен брой.

Редакция: Виктория “beloved” Вичева

Автор: Петър “Ткк” Милев

Публикуване на коментар