Mayoiga


vlcsnap-2016-04-19-00h41m53s736

Първият епизод на това аниме – драма или може би мистерия по жанр, напомняше историите, които се разказват на някой къмпинг. И точно когато очакваме нещо страшно и ужасно да се случи – изненада! Нищо не се случва. Момент след момент цялата серия ме държа под напрежение и аз си представях ту катастрофа, ту някоя жертва.

Действието, както се и очакваше, вървеше бавно, като методично ни запознаха с 30-те герои. Беше много странно да гледам някакви лапета, които искат да започнат „нов живот“, забягвайки в неизвестно, затънтено селище.

Точно така! Nanakimura е тайнствено място, което го няма дори на картата. Персонажите са така добре познатите ни шаблонни, асоциални хора, в които дори някои от вас биха се припознали. Имаме си и феминистка! Обожавам ги тези, наистина. Нашият главен герой в серията беше Мицумуне (Mitsumune), който изглеждаше доста притеснителен, но все пак на няколко пъти се опита да завърже разговор с хората около него. Нещо, което не се нрави на мацка като Лион (Lion) и може би моето нърдче фаворит в анимето. С няколко думи, главният герой е някакъв неясен и неопределен льольо…или поне до този момент е представен като такъв.

vlcsnap-2016-04-19-00h41m28s991

По-голямата част от епизода премина в автобуса. Имаше няколко добри идеи, особено когато всички пееха песента за “сериозния хипопотам без късмет” или когато трябваше да говорят за предсмъртната си бележка. Анимацията е на средно ниво. Героите са умишлено типизирани, но това не е изненада, тъй като дори и в реалния живот хората си приличаме като овце в стадо. Въпреки че ние – анимарите и геймърите, повече от всички се мислим за черните овце в обществото, всъщност това не е така. И ние сме част от него и то, все по-голяма.

Атмосферата беше приятна и загадъчна, но за съжаление нищо съществено не се случи в епизода. Припомних си миналото, когато ученическите екскурзии бяха нещо специално и децата без страх от произшествия и инциденти пътуваха с учителите си из цяла България. В основното си образование съм обиколил 90% от възрожденските градове и родните места на нашите борци за свобода: от стария Пловдив и непокорената Шипка до плевенската панорама. Дори нямам представа дали децата още ходят по тези места.

vlcsnap-2016-04-19-00h42m31s606

На този етап не мога да коментирам работата на озвучителите, тъй като персонажи са много и трудно мога да се съсредоточа върху само един от тях. За встъпителния музикален клип, от друга страна, със сигурност мога да кажа, че е приятен и ненатрапчив. Оставам с големи очаквания за това аниме. В него намирам много потенциал. Надявам се заглавието да се развие в правилна посока и най-накрая да се случи нещо по-интересно във втори епизод.

 

6/10 за 01.

Петър “Ткк” Милев