Joker Game


vlcsnap-2016-04-19-00h50m04s691

Още от резюмето на това аниме бях усетил прекрасния му аромат. Просто нямаше как да устоя.  Историите за шпиони и военни са моя естествена притегателна сила.

Светът на анимето е алтернативна версия на познатата ни Втора Световна Война. Първият епизод ни представя бъдещите шпиони на тайна японска организация, от които вероятно ще зависи и съдбата на Япония. Благодарение на наивния прочит на живота на Сакума (Sakuma) разбираме мисленето на типичния верен и честен японски офицер, с каквито японската армия е препълнена по това време. Родолюбието, храбростта и честта на тези войници са били на едно различно, по-висше ниво, надминаващо и най-смелите ни представи. Мисълта за служебна грешка или опетняване, по какъвто и да е начин, името на нацията, би накарало всеки войник без колебание да отнеме живота си – било то чрез харакири или със самоубийствена атака.

vlcsnap-2016-04-19-00h49m33s527

Още в началото Сакума попада в безскрупулния шпионски свят. Място, където „честната игра“ не съществува. Измамата и измисленият, граден с години образ са всичко, което има значение. В този свят няма място за открити карти, защото всеки може да бъде двоен агент, чакащ удобен момент да те предаде.

Първият епизод ни предоставя една игра на надцакване, в която никой не може да си позволи безразсъдството на откритото убийство. Игра на сенки, помисли и пионки! Разтърсващ сблъсък на наивност и реалност. Надиграване на умове и жестоки истини за живота. А съмнението е най-страшното за един шпиони. То е по-лошо дори и от физическото отстраняване.

vlcsnap-2016-04-19-00h49m07s196

Атмосферата, фоновете, костюмите, прическите всичко е в стил 30-те години на миналия век. По това анимето напомня на Senkou no Night Raid. В Joker Game обаче нещата са по-реалистични и се доближават до истинските шпионски игри.

Саундтракът е на ниво. Анимацията не е особено впечатляваща, но е в съзвучие с атмосферата на заглавието. Напрежението в края на епизода ме накара с жив интерес да очаквам следващата серия. Почти нямам забележки от техническо естество, а сюжетът на Joker Game, сам по себе си, е едно солидно обещание за добро аниме.

Изгледал съм десетки шпионски сериали, филми и анимета, като винаги съм изпитвал една тягостна, романтична наслада от смъртоносната играта на бели и черни, на котки и мишки. За съжаление, не съм запознат с първоизточника – романът Joker Game, но се надявам анимето да бъде негова отлична визитна картичка.

И кой знае, може би ще станем свидетели на раждането на японския Щирлиц!

 

8/10 Оценка за Първи епизод!

Петър “Ткк” Милев