К-поп (фен статия)


Днес корейската поп музика (к-поп) е световен феномен. За много хора PSY, Girls’Generation, Big Bang и други популярни изпълнители са лицето на този жанр музика, но това невинаги е било така.
Всичко започва в началото на 90-те, когато се разпада корейската хеви метъл група Sinawe. Един от членовете ѝ решава да промени жанра на музиката, с която се занимава – от хеви метъл към денс и хип-хоп стил. С тази цел той започва да посещава уроци по танци. В тази връзка се запознава с Papa YG, който остава много впечатлен от музиката на Sinawe и заедно решават да основат групата Seo Taiji and Boys, като към състава ѝ присъединяват и Lee Juno – един от най-добрите актьори за това време. SeoTaiji попада на midi технология и решава да я използва, за да създаде нов вид музика. Първоначалните планове не са да станат денс поп група, но именно това се случва. Заради способността си да съчетава американска поп музика с корейски текст, групата се превръща в абсолютен феномен. Осъзнавайки нарастващата популярност на този нов жанр, всички компании в областта на шоубизнеса започват да създават групи, изпълняващи такава музика. Именно това време се смята за начало на к-попа.
 
Една от най-успешнитекомпании в този сектор е създадената през 1995 г. SM Entertainment. Основателят на компанията решава да направи запитване, насочено към младежите, за да научи каква музика харесват. Когато разбира, че новосъздадената музика е популярна сред тях, той сформира първата официална к-поп айдъл бойбанда – Н.O.T. (High-five Of Teenagers). Групата се състои от петима изпълнители – Moon Hee-joon, Jang Woo-hyuk, Tony An, Kangta, Lee Jae-won. Официалният им дебют е с албума “We hate all kinds of violent”, а първият им хит е вторият сингъл, “Candy”. Следващият им албум “Wolf and sheep” излиза година по-късно и предизвиква скандал, заради силния език, използван в него. Поради това той бива забранен във всички радиостанции. Въпреки всичко вторият сингъл от албума – “We are the future”, е хит №1 и става първото к-поп музикално видео, което е номинирано за най-добро интернационално видео на музикалните награди на телевизия MTV. Това прави H.O.Т. първата група с интернационален успех. Стига се дори дотам, че H.O.T., заедно с S.E.S. (друга група на SM), имат съвместно изпълнение на концерта на Michael Jackson “Michael Jackson and friends – Adventures of humanity”. H.O.T. се разпада през 2001г., когато изтичат договорите им с SM entertainment.
 
Една година след дебюта на H.O.T. се появява и женският състав S.E.S., който се смята за първата момичешка к-поп група. Членовете ѝ са Bada, Eugene и Shoo. Те са първите, които имат типичния за к-попа невинен, момичешки, сладък стил. Дебютният им албум се казва “I’m Your Girl”. Известни са с това, че променят външния си вид с издаването на всеки следващ албум – преминават през космическа тематика, с характерните за периода прически, бунтарски стил и достигат по-зрял и женствен стил преди да се разпаднат през 2002 г.

В края на 90-те са основани и други две големи компании в Южна Корея. Това са YG Entertainment и JYP Entertainment. По-късно те влизат в състава на т.нар. Big Three (Трите големи) компании, наред с SM Entertainment.
Първото поколение артисти поставя основите на развиващата се корейска поп музика, а следващите поколения продължават да го доизграждат и популяризират. С началото на 21-ви век започва корейската вълна, още наричана Hallyu. Това е началото на масовото разпространение на к-попа извън границите на Корея. Най-големи са успехите на японския пазар с парчетата на BOA и DBSK (TVXQ, Tohoshinki).

След успеха на първите си изпълнители, SM Entertainment продължават с продуцирането на групи, като съвсем скоро пускат една от най-популярните си формации, която споменахме по-горе, а именно DBSK (Rising Gods of the East). Членовете на групата са U-Know Yunho, Max Changmin, Hero Jaejoong, Micky Yoochun и Xiah Junsu. Още с дебюта си тази група е на върха на класациите и се смята за една от най-успешните и до ден днешен. През 2008г. влизат в рекордите на Гинес за най-голям фенклуб в света – Cassiopea. 2009 г. обаче е преломен момент за тяхната кариера, тъй като Hero Jaejoong, Micky Yoochun и Xiah Junsu напускат SM Entertainment и формират своя група- JYJ. Причината за раздялата са обичайните за индустрията т.нар. “slave contracts”(буквално поробващи договори), които продължават 13 години и ограничават правата и печалбите на изпълнителите.

20130414_seoulbeats_dbsk

Постепенно к-попът се разпространява и отвъд границите на Азия. Един от най-големите пробиви навън правят Wonder Girls в САЩ с песента „Nobody“. Групата търпи много промени през годините, но една от запомнящите се е напускането на Hyuna, която понастоящем е сред най-известните идоли в к-поп индустрията и е член на групата “4minute”.

wonder girls

Популярността на к-попът в момента се дължи на групи като Super Junior, Big Bang, Girls Generation, 2pm, 2NE1 и Miss А.

Super Junior дебютират през 2005 г. и първоначално се състои от цели дванадесет изпълнителя, а именно: Leeteuk, Heechul, Yesung, KangIn, Shindong, Sungmin, Eunhyuk , Donghae, Siwon, Ryeowook, Hangengи Ryeowook. Година по-късно се присъединява и Kyuhyun, като това прави Super Junior най-многочленната к-поп група. Super Junior получават и международно признание заради сингъла “Sorry, Sorry”. Интересното при тях е, че имат няколко подгрупи, които изпълняват специфичен тип музика и са насочени към различни аудитории, като по този начин успяват много успешно да сегментират пазара. За Super Junior е характерно, че вземат участие в почти всички сфери на развлекателната индустрия. Те се изявяват като актьори, водещи, музиканти и др. Заради успеха им в толкова различни сфери, другите компании започват да тренират по-младите поколения не само в музика и танци, но и актьорско майсторство и др.

kpop

Женският вариант на Super Junior е Girls’ Generation (SNSD) и също са към SM Entertainment. Момичетата са Taeyeon, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona, Seohyun и Jessica. Те дебютират през 2007 г. и стават много популярни през 2009 г. с песента “Gee”, която дълго време се задържа на върха на много класации. Първият им албум в Япония е двойно платинен – успех, който никоя друга момичешка група не е постигнала. Тяхната невероятна популярност им носи името „Момичешка група на нацията“. Крариерата им достига кулминацията си през 2012г., когато момичетата са поканени като гости в едни от най-известните американски предавания. Girls’ Generation имат само една подгрупа – TTS –TaeTiSeo (Taeyeon, Tiffany и Seohyun), която през последните години се радва на голяма популярност.

kpop2

Big Bang дебютират през 2006 г. и бързо си прокрадват път към върха. Членовете на групата са G-Dragon, T.O.P, Seungri, Daesung и Taeyang. Big Bang имат доминиращ хип-хоп стил. Първият им хит е от 2007 г. – “Lies”, който остава на върха в местни класации цели 7 поредни седмици. Специфичното е, че всички членове на групата имат много успешни соло кариери. Те жънат успех и в Япония, където постоянно изнасят концерти и печелят многобройни награди. Освен това много американски медии отразяват техните постижения. Те се отличават от останалите чрез своя ексцентричен моден стил и най-вече G-Dragon, който е смятан за модна икона. За разлика от други к-поп изпълнители, Big Bang вземат огромно участие в създаването на песните и албумите си, като G-Dragon е главният текстописец в групата.

kpop3

2ne1 са момичешка група, дебютирала през 2009 г. в състав CL, Minzy, Dara и Bom. Тяхната особеност произтича от твърдия и провокативен стил на песните “I Don’t Care”, “Fire”, “I Am The Best”, нехарактерен за други момичешка група. Те бързо набират популярност извън страната. 2ne1, и особено CL, имат много появи в реклами на известния американски дизайнер Джеръми Скот и през 2011 г. те печелят награда за „Най-добра нова интернационална банда“ на MTV Iggy,която включва изнасяне наконцерт на Times Square. 2ne1 имат много колаборации с американски изпълнители като Nicki Minaj, Big Sean и The Black Eyed Peas. През 2012 г. става ясно, че CL се подготвя за дебют в САЩ, като мениджърът ѝ ще бъде този работил с Justin Bieber и Ariana Grande.

kpop4

2pm е друга обичана к-поп група, която в началото се състои от седем артисти: Jun.K, Nichkun, Taecyeon, Wooyoung, Junho, Chansung и Jay Park. В последствие поради незнайни обстоятелства Jay Park напуска групата и продължава със соло кариерата си на рапър и певец. Групата дебютира през 2008г. с песента „10 point out of 10 points“, но техният първи хит №1 e “Again and again”. Групата е позната с атлетичната визия на членовете и акробатичения им танцов стил. В Тайланд е особено популярен Nichkun, когото наричат „тайванския принц“, и който през 2015 г. получава наградата на UNICEF „Приятел на UNICEF“.

kpop5

С всяка изминала година к-попът набира все по-голяма популярност по света и броят на феновете му се увеличава непрекъснато. Тази тенденция важи и за България, като множество к-поп песни са излъчвани и по наши телевизионни канали и радиостанции. Не може да се отрече способността на корейските лейбъли да създават качествена музика и артисти, достойни за възхищение. Може до съвсем скоро корейската поп музика да се считаше за екзотичен жанр музика насочен към строго определена публика, но днес поради глобализацията или други причини, нещата не стоят по този начин, затова свиквайте с присъствието на многочленните корейски групи в световните класациии за музика.

Автори ; Мария Минчева & Катя Попова

Редакция; Beloved & Емилия Кирчева

Публикуване на коментар