The Shanghai Major


 

shanghai_major

Годината започна добре за феновете на Dota 2. Победата на Alliance на Starladder зарадва доста фенове, а Mars Dota League беше един доста интересен турнир, но всички очакваха да видят как ще се развият нещата на първото голямо събитие за 2016 – The Shanghai Major. Франкфрутският major се оказа изключително интересен като поднесе една от най-големите изненади от TI 5 насам – OG, един от най-впечатляващите новосформирани отбори изобщо в Dota. А сега шампионите имаха шанс да защитят титлата си в Китай.

Сигурен съм, че никой не е очаквал как ще се развият нещата на Шанхайския major. Въпреки че се говореше, че повечето китайски отбори не са точно в топ форма последните няколко турнира, Ehome се представиха блестящо на MDL и започнаха major-а като един от фаворитите, а и сънародниците им и преди са се завръщали с гръм и трясък след период на затишие. Затова и изненадата беше още по-голяма, когато се разбра, че в топ шестицата няма да има нито един отбор от Китай.

Гарантирам също и, че никой не е очаквал, че в топ шестицата ще има и два отбора от Югоизточна Азия – MVP Phoenix и Fnatic – а още по-малко, че те ще се справят с опоненти като LGD, Team Secret, Ehome Vici Gaming и OG, но те го направиха, а в някои случаи доста безцеремонно. В крайна сметка опита си каза думата при MVP – по-конкретно във втората им игра срещу EG, когато момчетата имаха шанс за невероятен обрат, но го изгубиха след няколко малки грешки.

Другият феномен на турнира бяха complexity, които попаднаха в може би най-трудната група на турнира и трябваше да се изправят срещу EG, които взеха бронза и Team Liquid, които взеха среброто. Американците не успяха да се класират в горната графа, но в последствие елиминираха отбори като Team Spirit, LGD и Alliance (специално complexity v. Alliance за мен бяха едни от най-добрите игри на турнира). Капитанът на complexity дори заяви смело, че скоро най-добрите отбори ще са точно в Америка и Югоизточна Азия, но поне за този турнир не беше прав. Както финалът на горната графа, така и Големият Финал бяха между два европейски отбора – Team Secret и Team Liquid, които са единственият по-сериозен отбор с български играч. И двата отбора показаха невероятна класа, като искам да откроя представлението на MindControl (въпросният българин) от Liquid и pieliedie, Misery и w33haa от Secret, които бяха в топ форма този турнир. Ако някой прави best of за турнира аз определено не му завиждам, защото просто имаше прекалено много невероятни моменти. Лично на мен най ме впечатлиха следните мачове:

OG vs Secret

Secret vs EG

Liquid vs MVP

MVP vs Secret

MVP vs LGD

Alliance vs complexity

Fnatic vs OG

EG vs Liquid

Liquid vs Secret

winners

За скучни игри почти не се сещам и това се дължи главно на фактът, че метата е доста по-разнообразна от предишната – Earth Spirit остана актуален въпреки, че го нърфнаха в миналия пач. Като цяло едно от най-добрите представления с героя беше в ръцете на Fear от EG, който се открои с невероятно присъствие на картата и изключителна точност с камъните. Другият актуален тренд беше гората – където царуваше Puppey от Secret, най-често с enigma или chen, но на финала изненадващо с Doom. Един от най-успешните офлейнъри пък беше Lone Druid-а, заедно с Tidehunter и в двата случая, тъй като метата се фокусира много върху две неща – сгради и битки 5 на 5. Фермерските керита като Anti Mage-а бяха заменени от герои, които могат да се бият постоянно – Sven, Slark, Ember,  Ursa и Morphling, въпреки че последният спечели едва 30% от мачовете си. Както се очакваше Nature’s Prophet, Invoker и Obsidian Destroyer също бяха ключови герои, както и Beastmaster и Enchantress. Имаше и няколко игри със Spectre, но бързият Radiance сякаш е останал в миналото – името на играта за героя беше Vanguard + Diffusal. Изключително изненадващо и показателно е, че нямаше нито един герои с над 50% pick rate и само един с pick/ ban над 90%.

Четох доста оплаквания, както от играчи и коментатори, така и от треньори и членове и фенове, че организацията на събитието е била доста слаба – няма да влизам в детайли върху това, тъй като не бях там и нямам достоверна информация по въпроса. Мога само да кажа, че и този major отново ме изненада приятно с много нови герои и стратегии, адски много битки и следователно много надигравания, ударна доза хитринки в draft-а и като цяло удовлетворение, че съм фен на играта.

Автор: Симеон Караиванов

Публикуване на коментар