Alien: Isolation


Alien: Isolation е сървайвър хорър игра от първо лице. Тя е разработена от The Creative Assembly и е публикувана от Sega. Издадена е на 7 октомври 2014 г. за Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 и Xbox One. Играта е като цяло една от най-успешните на издателите.

Геймплей

Играта е част от поредицата Alien, като сюжетът се развива през 2137 г. Главният герой е Аманда Рипли, която разследва изчезването на майка си. Нашата протагонистка се прехвърля на космическата станция „Севастопол“, за да намери записващото устройство на Ностромо, с цел да открие извънземното, което е тероризирало станцията и е убило по-голямата част от екипажа ѝ. Weyland-Yutani информира Аманда за нуждата да вземат въпросното записващо устройство и ѝ предлага място в екипа, който ще бъде изпратен там. Те отиват на космическа разходка над станцията, за да разследват какво се е случило, но тяхната връзка с кораба им се поврежда от отломките, летящи около „Севастопол“, и тогава Аманда се отделя от другите и се принуждава да влезе сама в станцията.

Оттам нататък играта става интересна и започва страшното приключение из космическия кораб „Севастопол“. Alien: Isolation е направена така, че в почти всяко ниво нещо се променя, затова ще трябва често да променяте тактиките си, ако искате да оцелеете. И въпреки че много пъти ще трябва да минавате през едни и същи зони, това няма да ви омръзне, защото макар и нивото да е еднакво що се отнася до дизайна си, всичко останало е различно. Това в никакъв случай не означава, че местата, които ще посетите, са еднотипни. „Севастопол“ ще Ви предложи повече от достатъчно приключения.

alien_isolation111111111111

Основният Ви проблем на кораба ще бъде пришълецът, чиито действия в играта зависят много от вашите. И точно това прави това същество толкова страшно — фактът, че не знаете кога и откъде ще се появи. Можете да бягате от него или да се криете в шкафове. Но не мислете, че там също ще сте в безопасност. Докато сте в някой от тях, можете да се притискате до стената, да се местите наляво-надясно и да си задържате дъха. Освен това пришълецът не е единственото нещо на станцията, което ще се опита да Ви убие. Ще се сблъскате и с други видове врагове.

Играта ви предоставя няколко оръжия: револвер, пушка „помпа“, гранати и други. Имайте предвид обаче, че, когато искате да използвате дадено оръжие, Вие трябва да натиснете десния бутон, за да го извадите, и ако пуснете копчето, героинята Ви прибира оръжието.

Ще намирате и разни схеми, с които ще можете да сглобявате неща от ресурсите, които се намират из нивата. За разлика от използването на огнестрелни оръжия, тези предмети са жизненоважни за вашето оцеляване, така че внимателно се оглеждайте за схемите, понеже част от тях може лесно да бъдат пропуснати.

2552234-preview_alieniso_20140606v2gs

Комбинациите на бутони също не са изключени. За да отворите някои врати например, трябва да хванете ръчката с натискане на десния бутон на мишката, и след това да натиснете клавиша „S“, за да дръпнете въпросната ръчка надолу. Ако тя е по-голяма пък, ще трябва да натиснете левия и десния бутон едновременно, за да я хванете с две ръце, и отново и „S“, за да я дръпнете. Комбинациите са доста и все различни и само спомагат за това още повече да се потопите в света на играта.

Трябва да проверявате компютърните терминали, защото понякога съдържат информация, която ви трябва, за да продължите напред. В други случаи пък, те Ви дават достъп до незадължителни за посещение локации, които съдържат материали, схеми и т.н. за вече споменатата система за сглобяване на предмети от ресурси. Освен това имейлите, които може да прочетете от терминалите, ще Ви дадат ценна информация за това какво всъщност се е случило на станцията.

Alien: Isolation автоматично запазва напредъка Ви в историята, но това става само в края на всяка от мисиите — на т.нар. emergency станции. Съветвам ви да запазвате напредъка в играта си на всяка от предвидените за това emergency станции, за да не ви се наложи да изиграете пак дадено ниво, ако загинете. Играта определено не е за всеки, но е факт, че тя пресъздава наистина добре атмосферата на филмовата поредица.

 

Автор: Николета Иванова

Публикуване на коментар