Hal


Познат още като: Haru, ハル
Излъчване: 08.06.2013 г.
Студио: Production I.G, Wit Studio
Епизоди: 1 (филм)
Жанр: романтика, научнофантастичен, шоджо
Възрастово ограничение: 13+ години
Продължителност: 60 мин. (1 час)

 

Рядко се спирам да гледам аниме филми. Не съм сигурен защо съм отвикнал. Просто някои неща се случват, без да си дадем сметка за тях. Не възнамерявам да крия, че имам изгледани една двадесет шоджота. Не че не ги харесвам. Напротив! Едни от най-симпатичните ми анимета, но приоритетът през годините винаги за мен е бил на друго място. Но знаете ли, идват моменти, в които търся разнообразие. Загърбвам популярни жанрове и заглавия. Хвърлям се в малко познати за мен територии. В подобен момент попаднах на заглавието Hal.

Бързо ме завладя атмосферата на анимето. Фабулата следва живота на един робот, изпратен да замести починалия приятел на главната героиня. Момчето се е казвало Халу (Halu, изговаряно като „Хару“). Като всяка една двойка, те са преминали през редица изпитания в търсене на щастието. И когато в живота им трябвало да настъпи нов етап, се случва трагедия. Ужасът да изгубиш любимия човек в зората на съвместния ви живот. Това заглавие не е за всеки, препоръчвам да го гледате с определена емоционална настройка. Предимно бих го препоръчал на хора, загубили близки, хора, които е трябвало да продължат живота си. Колкото и да не ми е приятно да го кажа, всеки един от нас рано или късно се сблъсква със загубата на близък човек. Тотално неизбежно, гадно дори, а после какво? Именно тук е ролята на анимето Hal.

vlcsnap-2015-05-12-16h02m08s709

Намираме се в една приятно разказана история с човешки съдби. Филмчето е пъстро, жизнерадостно, наситено с прекрасни светли цветове. Действието се развива в малък град, сред китна и красива природа. Оставя ни с впечатлението, сякаш бихме прекарали целия си живот там. Героите, макар и не много на брой, успяват да ни въведат плавно в сюжета. При мен лично този един час се изниза, без да се усетя, което говори за добра режисьорска работа. Историята е добре подбрана. Продукцията Ви вкарва в приятна атмосфера и тъкмо си мислите, че няма какво ново да видите, когато… Бум! Шок! Сюжетът се завърта на 180 градуса и вие ококорвате очи, питайки се какво, по дяволите, сте гледали до този момент. За този ефект допринася и почти ненатрапчивото и типично за подобни заглавия музикално озвучение. Не съм голям специалист по отношение на подобни заглавия и може би заради това нямам много критики. Бюджетът като цяло е добре използван за времетраенето на филма. За съжаление, не им е стигнал за поне още едни десетина минути, които според мен щяха да превърнат заглавието в много по-добро и нямаше да ни се налага да усвояваме информация по един ускорен процес.

vlcsnap-2015-05-12-16h00m09s934

Анимацията е добре рисувана, за филми наистина се стараят. Актьорският състав е добре подбран. Главната героиня се играе от Йоко Хикаса (Yoko Hikasa), която е особено популярна актриса озвучител. Лично се сещам за ролите ѝ като Rei в анимето Free, Rias от High Shool DxD, Houki от IS: Infinity Stratos, Мio от К-On, Qiang Lei от Kingdom, Stephanie от No Game No Life, Jeanne от Nobunaga the Fool и други. Хал пък е озвучен от Йошимаса Хосоя (Yoshimasa Hosoya), който неотстъпва по роли на партньорката си по озвучение. Озвучава главна роля (тази на Daryun) в излъчваното в момента аниме Arslan Senki, а в моето съзнание е оставил следи като IV от Yu-Gi-Oh! Zexal, Рейджи Акаба (Reiji Akaba) от Yu-Gi-Oh! Arc-V, Акари от TerraFormars и Wang Ben от Kingdom.

В обобщение мога да кажа, че Hal e едно аниме за живота, за скритите истини, за тъгата, за борбата. Не го препоръчвам на всеки. Пълният му замисъл и потенциал могат да оценят хора, които под някаква форма са изживели загубата на близки хора. Хора, които не живеят с наивните разбирания за живота. Животът, който е една непрестанна, неспирна борба, от началото до заветния край.

Автор: Петър „Tkk“ Милев

редакция: Sah War

Публикуване на коментар