Punchline


Излъчване: 10.04.2015 г. — 26.06.2015г.
Студио: MAPPA
Жанр: комедия, пародия, еччи, ежедневно
Епизоди: 12

 

Ревюто е базирано на първите 4 епизода

Този сезон имаме поредното аниме от студио MAPPA и това до голяма степен беше ентусиазирало феновете. След успеха на Shingeki no Bahamut: Genesis и Garo: The Animation идваше въпросът: „Какво следва?“. Какво следва, драги Mappa? Поредното добро заглавие или нов клонинг на успешните ви продукти?

Разбирам напълно разочарованието на доста хора от първите епизоди на Punchline. Типична черта на човека са големите надежди. Аз лично избягвам да имам подобни нагласи преди гледането на съответното аниме, защото понякога последвалото огорчение граничи с незаслужено отрицание към оригинални творби.

vlcsnap-2015-09-22-16h54m23s668

С радост мога да заявя, че това аниме ми ХАРЕСВА!!! Още в началото ставаме свидетели на интересен инцидент. След схватка с престъпник, душата на главния герой Iridatsu Yūta, се отделя от тялото му, след което момчето попада на дух котарак, гледащ клипчета за непълнолетни, от когото разбира, че в тялото му се е вселила друга изгубила се душа. За капак на всичко не трябва, повтарям, не трябва да вижда гащичките на момичетата заради слабите си „ангели“. Лесно се притеснява и капилярите му пръскат кръв до небесата. Когато това се случи, винаги астероид удря планетата ни и нанася огромни щети. Готино, нали? В крайна сметка времето се връща назад и нашето момче преиграва ситуацията.

Неговата цел е да става все по-способен дух с помощта на насоките на перверзния котак Chiranosuke и, естествено, да си възвърне изгубеното тяло. Освен всичко това се развиват приятни мини-сюжети между героините в анимето, които живеят под един покрив и по някаква случайност познават главния ни потърпевш. Сред героите имаме наличие на супергерой/идол, асоциална геймърка, робот, момче със свръхсили, и девствено момиче от фамилия на медиуми. Намесена е поредната американска конспирация за края на света и псевдотерористична органиция с неясни мотиви.

Визуално героите лесно се различават, а характерите им са добре изградени. Усеща се развитие в някои от типичните клиширани персонажи на индустрията с един малко по-модерен поглед. Дизайнът е уникален сам по себе си и изглежда много добре в унисон с приятните свежи цветове на самата анимация.

Историята на анимето е хаотична, поради което е трудна за проследяване. Изисква се малко повече време докато разберем сюжета. Случват се много неща и повечето от тях остават без отговори. Това допълнително увеличава интереса ни към продукцията. Комедията е завладяваща и има своите попадения. Смях се на няколко места и се надявам това да продължи. Безспорно тя е един от най-силните елементи на заглавието. Това е едно от малкото анимета, в които еротиката е използвана красиво, правилно и съвсем на място. Въобще, сцените с гащичките се вписват добре в атмосферата и освен всичко изглеждат ненатрапващи се.

vlcsnap-2015-09-22-16h57m48s941

Техническата част е на задоволително ниво. Музикалното озвучение, интрото, аутрото, песничките — всички те допълват положително крайната визия на продукцията и трудно ще ги объркате. Начело на прекрасния екип от озвучители застава (в ролята на главния герой) Inoue Marina, която навлиза в индустрията след като печели реалити формат, преборвайки се с над 2000 момичета. По-известните ѝ ролите са на Tohka от Date A Live, Chiffon от Freezing, Mogami Kyouko от Skip-Beat!, Yumiko Miura от Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. Допълнителен чар в проекта вкарва Томацу Харука (Tomatsu Haruka), станала ни любимка с Morgiana от Magi и Asuna от Sword Art Online. А какво да кажем за Кугимия Рие (Kugimiya Rie), превъплътила се успешно в Kagura от Gintama и Shana от Shakugan no Shana?

Смятам, че това аниме е несправедливо подценено. Възлагам надежди, че ще опровергае масовото мнение и ще затвърди положителната ми оценка. Надявам се след като го изгледам, то да отиде в графа „много добри анимета“, макар и далеч от кутията „шедьоври“. Минусите на заглавието са малко на брой и се състоят основно в известната хаотичност в сюжета и наличието на повече неща от жанра „ежедневно“. Смея да твърдя, че оригиналният сюжет, героите, еротиката (еччито) и цялостна атмосфера компенсират за всички минуси и ни оставят с положителни чувства.

Оценка: 8/10

Петър „Ткк“ Милев

Публикуване на коментар