osu!


osu4

На кратко…

osu! е безплатна ритъм игра, първоначално направена за Microsoft Windows. В последствие, играта е пренесена и на Mac OS X, iOS, Android и Windows Phone. Началото си дава през 2007ма година, но и до ден днешен се играе от не малко геймъри и музикални фенове.

Геймплей!

Игровите нива са наречени beatmaps (бийт карти). Всяка от тях е съпроводена от песен и различни ритъм елементи ще се появяват по екрана. Играчите имат за цел да манипулират тези елементи, така че да са синхронизирани с песента, която се изпълнява. По този начин те печелят точки. Играта може да се играе както чрез графичен таблет плюс клавиатура, така и с мишка.

Играта има 5 трудности. Те са: лесна, нормална, трудна, безумна и „екстра“. Съществува и „маратон“ трудност, която е за по – дълги от обикновеното карти, както и „TAG4” трудност, което означава, че картата трябва да се играе от 4 човека по едно и също време. Тези, които създават карти, могат сами да именуват трудността на картата. Главното в osu! е играчите да изпълняват и изчистват успешно всичките ритъм елементи, които се появяват, с цел да запазят живота си, докато песента завърши. За напредналите играчи, целта не е само да останат „живи“ до края на играта, а и да подобряват различни собствени рекорди. Такива може да са: подобряване на най – високия резултат, подобряване на оценка на дадена карта и други.

osu-gameplay

Ритъм елементи…

• Hit Circles (кръгове) – понякога ги наричат и ноти, тези кръгове са често срещан обект от почти всяка бийт карта. Когато такъв елемент се появи, един пръстен (окръжност, която първоначална е по – широка от крага) също ще се появи около нотата и ще започне да се свива. За да получим точки от този тип обект, играчът на osu! ще трябва да постави курсора си над елемента и да кликне бутона на мишката, когато външната окръжност се свие до такова ниво, че започва да допира кръга.
• Sliders (плъзгачи) – това са всъщност два кръга, които са съединени от пътка между тях, наречена slider track (следа/тресе на плъзгача). Подобно на нотите, окръжност се появява около един от двата кръга на плъзгача. Той трябва да се кликне точно както трябва и за кръговете. Разликата идва в момента на клика. Една топчица, ще започне да се плъзга по пътеката на плъзгача. Това става в посока от първоначалния кръг (който вече сме натиснали) към втория кръг (към който пътеката е свързана). Играчът не трябва да пуска бутона след като натисне първата нова, а напротив. Трябва да го задържи и да плъзга курсора заедно с търкалящата се топка. Понякога плъзгачите ще имат нарисувана стрелка (посока) в единя край. Това означава, че топката няма да спре да се търкаля, когато стигне от едната нота до другата, а ще се върне обратно (ще измине тресето на плъзгача 2 пъти).
• Spinners (въртящи се елементи) – този тип обекти, представляват огромен кръг, който ще заеме огромно пространство от картата, когато се появи. Играчите трябва да задържат бутона на мишката и да въртят курсора около средата на spinner-a. Самият обект ни дава визуален знак, когато действието с него е завършено. Продължителните кръгови движения ще дават бонус точки.

osu3

Обобщение…

Играта е интересна и си заслужава. Бийт картите, които включва, заедно с песните, са адски много на брой. Може да си теглите нещата, които Ви харесват безплатно, а също така има вариант и Вие самите да си създавате такива. Първоначалното впечатление е, че osu! е една доста сложна игра. И да, това наистина е така. Особено когато се играе с мишка. Това, обаче, важи единственото за първите ни стъпки в това заглавие. Веднъж след като привикнете, играта ще започне да Ви се струва елементарна. Съчетава хубава музика, приятни фонове (много често аниме изображения) и не е нещо, което може да ни натовари. Много хора, дори и steamer-и, може да забележите, че играят тази игра, докато разцъкват друга игра. Типичен пример за това са част от високите девизии играчи на League of Legends. Когато чакат дълги опашки между игрите си, те не малко пъти са прибягвали именно до osu! за да запълват времето си. Опитайте я, ще останете приятно изненадани!

Автор: Валери “HowTroublesome” Мазнев

Публикуване на коментар