The Melancholy of Haruhi Suzumiya


the-melancholy-of-haruhi-suzumiya-wallpaper-3
Хей, Кьон, осъзнавал ли си някога колко несъществено е нашето съществуване?“
„Не се интересувам от обикновени хора. Ако някой от тук присъстващите е извънземен, пътуващ във времето или между световете или притежава свръхестествени сили, нека дойде при мен!

Това са думите, които преобръщат света на Кьон. И как иначе?! Благодарение на тези думи той успява да се срещне не само с гореспоменатите не-(точно)-хора, но и със Създателя. Какво обаче става, когато разбира, че всъщност Бог е просто едно момиче, което жадува за приключения?
Добре дошли в света на Сузумия Харухи, където приключенията намират всички, освен онзи, който най-силно желае да се сблъска с тях. А в това число се включвате и вие. Да, вие, които четете тази статия. Вие също бихте могли да станете част от тях!
Малцина са онези, които все още не са се сблъсквали с Харухи. А още по-малко са хората, които дори не са и чували за нея. Истината е, че „Меланхолията на Харухи Сузумия“ държа всички фенове на нокти дълго време преди да отстъпи крачка назад, за да даде път на други заглавия. Разбира се, аз бях сред тези нетърпеливи за още фенове и смея да твърдя, че оттогава Сузумия Харухи е най-любимият ми женски персонаж – все още не съм срещала друг, който може да претендира за тази позиция.

8415_render_SuzumiyaHaruhi017

Герои

И така, нека първо ви запозная с героите:

Протагонистът Кьон е гласът на разума. Така да се каже, той е антиподът на Харухи и единственият, който е в състояние да й се противопостави, когато излезе извън контрол. Още в началото на сериите споделя, че въпреки желанието си да бъде част от секретна организация, която се бори срещу злото, все пак осъзнава, че такива невероятни неща не се случват и са просто измислица. Е, оказва се обаче, че това изобщо не е така и той бива въвлечен в доста необясними ситуации, като често животът му е изложен на опасност. Причината за това, разбира се, е не друг, а самата Сузумия Харухи.

Сузумия Харухи е от онези момичета, които се справят перфектно с всичко – било то академично или не. За разлика от стереотипа тя не се вписва много добре в средата си и това не е само заради трудния й характер. Тя просто иска да открие нещо, което да я отличава от всички останали – дали това ще е срещата й с извънземни или пътуване във времето, или битка срещу злото – това няма значение. Едиственото, което желае, е да бъде различна и да избяга от скучното си ежедневие. Изглежда обаче всички останали осъзнават колко незаменима е тя, колко различна, колко интригуваща. Дали някога и тя ще го разбере? Може би. А може би не.

Нагато Юки, последният член на Литературния Клуб, е тихо момиче, което не говори много и предпочита да чете книги. Тя се оказва първият член в групата на Харухи, Бригада SOS, след Кьон и като че ли е най-интригуващият персонаж, тъй като през цялото време остава забулена в мистерия, независимо, че е първата, която разкрива истинската си същност. Може би това звучи доста противоречиво, но е така. Както казват хората: тихите води са най-дълбоки. И аз съм напълно съгласна с това.

С Асахина Микуру се срещаме за първи път, когато Харухи буквално я отвлича от класната й стая. Причината за това се оказва най-вече външният й вид – тя е миловидна и сладка, т.нар. МОЕ. Отредената й роля е да бъде постоянно въвличана в неудобни ситуации само заради прищевките на Харухи. В последствие разбираме, че тя също не е „обикновен човек“.

Койзуми Ицуки – мистериозният ученик, който се прехвърля в гимназия Кита по средата на срока, е всичко, което Харухи някога е искала от „мистериозния прехвърлен ученик“. Отличава се с особено благ характер и е готов да се подчини на всяко нейно желание (за разлика от Кьон). Той също има онази нотка на мистериозност, която носи и Юки и която е причината да остане малко или много загадка какъв човек е в действителност. Разбира се, първото впечатление, което оставя у зрителите, е напълно противоположно, тъй като очевидно няма намерение да крие каквото и да било. Истината обаче друга.

450080

История

Тази компания от интересни персонажи ще ви въвлече в интригуващи приключения, които на пръв поглед изглеждат почти обикновени, но всъщност се оказват много повече от това. В дъното на всяко едно от тях, разбира се, е самата Сузумия Харухи, въпреки че тя винаги остава някак си настрана. Може би именно затова всички останали редовно попадат в такива ситуации – защото тя просто не може да изживее всички свръхестествени преживявания, за които толкова силно мечтае. Вместо това целта на членовете на Бригада SOS е да поддържат доброто й настроение, защото в противен случай последиците могат да бъдат изключително неприятни не само за тях, но и за целия свят.

Исках да ви държа в напрежение по-дълго, но за жалост повече не мога да увъртам. За целта нека си отговорим на най-належащия въпрос: „Защо всъщност Сузумия Харухи е толкова важна?“ Е, предполагам се досещате. Според Нагато Юки тя е ключът към автономна еволюция, тъй като притежава способността (макар и несъзнателно на този етап) да контролира информацията в заобикалящата я среда. Според Асахина Микуру е точката, в която се изкривява пространствено-времевия континуум. А според Койзуми Ицуки – Бог. За Кьон обаче тя си остава просто Харухи, въпреки че заради нея животът му често бива поставен на косъм.

Следващият въпрос е: „Какво можете да очаквате оттук нататък?“

Очевидно това са мистериозни изчезвания, битки с извънземни, манипулиране на реалността, както и любимата на всички времева примка, на която са отделени цели осем епизода (Endless 8).

Анимация

Стилът, в който е нарисувано анимето, е типичен за периода след 2000 година – забелязват се големите очи на женските персонажи, които заемат доста голяма част от лицата им. Носовете са малки, понякога дори почти несъшествуващи, а устата е разположена по-високо, оставяйки впечатлението за лице, което е сплескано във вертикална посока. Въпреки това обаче дизайнът на героите е много по-добър в сравнение с други заглавия като Kanon (2006) и Air (2005), където всички персонажи изглеждат деформирани почти до неузнаваемост.

Именно „Меланхолията на Харухи Сузумия“, заедно с Clannad, е мостикът, който се явява преход между миналия и съвременния стил на анимация на Kyoto Animation. В по-късни заглавия на студиото като K-ON! (2009), Hyouka (2012), Kyoukai no Kanata (2013) и други се забелязват приликите, но и разликите в сравнение с по-старите им продукции. Оставяйки дизайнът на героите настрана, със сигурност няма какво друго да се критикува по анимацията на KyoAni – все пак те винаги са ни радвали с красиво изпипани фонове, особено при анимирането на сцени по време на цъфтенето на японските вишни. Красота!

picture haruhi

Озвучение

В състава на екипа от озвучители влизат големи имена като Сугита Томоказу, който е най-известен с превъплъщението си в Саката Гинтоки – главният герой от Гинтама, както и множество други роли като Мунаката Рейши от К, Дракон от Маги, Усуй Казенори (Switch) от SKET Dance и много други. Тук той е гласът на нашия любим протагонист – Кьон, чието име, за жалост, остава неизвестно до самия край. Сузумия Харухи пък е Хирано Ая, която по онова време сякаш озвучаваше всяка втора героиня. Нейните по-големи роли са Амане Миса от Death Note, Люси от Fairy Tail, Акаши Каору от Zettai Karen Children, както и любимата на всички Коната Изуми от Lucky Star. Чихара Минори, гласът на Насе Мицуки от Kyoukai no Kanata и Минами Чиаки от Minami-ke, се превъплъщава в неразговорливата Нагато Юки, а Гото Юуко (Аня Алстрейм от Code Geass) – в милата Асахина Микуру. Друго голямо име е това на Оно Дайсуке, познат още като Себастиан Микаелис от Kuroshitsuji, Хейуаджима Шизуо от DRRR!, ДжоДжо от Jojo Bizarre Adventure, Такахаши Рьосуке от Initial D и много други, като тук влиза в ролята на Койзуми Ицуки.

Автор и Аниме

Поредицата романи за Харухи е създадена от Танигава Нагару, съдържа 11 тома и се публикува между 2003 и 2011 година. Първият от романите носи името „Меланхолията на Харухи Сузумия“, откъдето идва и заглавието на анимето.

Сериите започват да се излъчват през 2006 година, вторият сезон – през 2009, а филмът „Изчезването на Харухи Сузумия“ излиза по кината през 2010 година. Дотук обаче са анимирани само половината от романите, което навява мисълта, че може би някой ден ще се случи онова, което стана с Мушиши – да се надяваме все пак да анимират остатъка от поредицата.

Какво чакате? Ако не сте станали част от този свят, сега е времето да го направите.

Герои: 8/10
Дизайн на героите: 7/10
Анимация: 9/10
Озвучение: 8/10
История: 10/10
Обща оценка: 8.5/10

Мартина Вичева – Loveless