Star Wars: Battlefront


През годините сагата се е доказала като свръхзвуков двигател по отношение на популярността си. Във времето е имало както много успешни гейминг заглавия, така и пълни провали. У повечето хора обаче винаги се поражда вълнение що се отнася до поредицата Star Wars. Неминуемо седмият филм предизвика толкова голям интерес, че това повлия в голяма степен върху очакванията на повечето фенове към излизащата в същия период игра – Star Wars: Battlefront.

А сега да преминем конкретно към въпроса, заслужава ли си новата игра?

Когато бяха представени първите трейлъри, сърцето ми туптеше с ентусиазъм. Видяното беше достатъчно, за да си представя как бих се наслаждавал на играта.Това е и една от причините да бъде представителназа брой 09. Дали обаче насладата е толкова добра, колкото си бях мечтал?

Star-Wars-Battlefront-E3-Screen-6_GameStop-Exclusive-Until-Tuesday-June-16-at-2pm-PT-WM-1200x675

Играта е разработка на шведското студио DICE, отговарящо за Battlefield и което години наред твори игри на своя енджин Frostbite, представляващ негова запазена марка. Той постоянно се развива и дори се използва от другите студиа на EA Games.
Играта е предназначена за Windows, PS4 и Xbox One. В тази статия ще разгледаме именно порта за японската конзола.
Това е една от игрите с най-добра графика, издавани през последните години. DICE са успели да се представят подобаващо и да отговорят на очакванията на феновете. Всеки детайл е изпипан до съвършенство, а атмосферата ви вкарва буквално във филма. Визуално лесно бихте се потопили в битката между Бунтовниците и Империята, а какво по-страхотно от това? Играта носи духа на първите три филма, което със сигурност се усеща. Вероятно разработчиците именно там са концентрирали силите си.

Порт

За порта на играта имам положителен отзив. Не се натъкнах на никакви грешки при стартиране или по време на игра. Изглежда много стабилен, а като цяло при продуктите на EA за PS4 рядко се наблюдават проблеми. Затова дишайте спокойно, PlayStation маняци!

Star-Wars-Battlefront-E3-Screen-1_-Luke-Force-Push_v3-WM-1200x675

Геймплей

Какво всъщност ни представя играта като контент?

Първото ми добро впечатление беше улесненото меню и наборът от много възможности за игра. Навярно помните как в миналото сте се сблъсквали с пъзели вместо с лесно интегрирано меню.
Играта е екшън шутър и ни предоставя възможност да играем от първо или трето лице.
Тренировъчните мисии са лесни и приятни за изпълнение, като умело ни въвеждат в атмосферата. Лично не ми се е налагало да се нервирам или да си губя времето с тях. Играта има различни видове режими, предимно ориентирани към multiplayer. Разбира се, можем да играем и single player с приятел срещу AI, което може да послужи като предварителна подготовка преди да се включим в състезателния онлайн елемент на играта. Мнозина ще останат разочаровани от липсата на Story Mode. Въпреки че отлично е пресъздадена атмосферата на първите три епизода, на играчите им е отнета възможността да изиграят историята с някой от любимите си персонажи. Е, уви, това на този етап не е възможно.

Star-Wars-Battlefront-E3-Screen-2-_-Survival-Mission-Tatooine-WM-1200x675

Като заговорихме за модове, няма как да не спомена Supremacy, Walker Assault и Drop Zone.
Drop Zone е бързо съревнование – 8 срещу 8, където тактическото мислене бива възнаградено. Идеята е да бъдат завладени обекти, включително и паднали такива. Този режим е изключително динамичен и интригуващ.
Supremacy от своя страна задоволява жаждата ни за масово меле на голяма карта. В битката участват по 20 играчи от всяка страна, като борбата за завладяване на картата е безмилостно жестока. Има набор от всякакви превозни и бойни средства от вселената на Междузвездни Войни, но ключова роля изиграва пилотирането на AT-STs и X-wings. Наземните оръжия по картите са изключително разнообразни, като към тях спадат различни ракетни и картечни обстановки и възможности за управление на ПВО.
Освен това имаме възможност да влезем в ролята на един от шестте емблематични героя на сагата: Дарт Вейдър, император Палпатин, Боба Фет, Люк Скайуокър, принцеса Лея и Хан Соло. Всеки от тях има различен боен режим, както и характерни и уникални бойни умения. Дарт Вейдър може да избягва ударите с меча, което му служи за защита, както и да удушава противниците си от разстояние, въз основа на Силата, разбира се. Боба Фет пък може да прелита на не големи височини, което го прави изключително мобилен и труден за убиване. Естествено, героите са пазени от своите охранители в лицето на бунтовници или трупъри, управлявани от реални играчи. Но трябва да знаете, че героите са много по-силни и почти ви убиват с един удар – т.нар. one shot, особено ако сте в ролята на пазещ ги. Неприятно ми беше да стигам до смъртта си толкова бързо, особено от ръцете на принцеса Лея. От друга страна, този вид режими са изключително забавни.

Star-Wars-Battlefront-_4-17_D-1200x675

Нека обърнем малко внимание на мода, покорил сърцата на повечето критици и достигнал до неочакван успех – Survival Mode a.k.а Rebel Assault. Както споменах в началото на статията, липсата на Story Mode е един от най-големите минуси на играта, но за сметка на това наличният офлайн режим има своя чар. Накратко казано играчът е бунтовник, който се изправя срещу вълни от противници, а всяка следваща вълна е по-силна и по-трудна за побеждаване. Противниците от империята разполагат с всякакъв набор от средства и правят всичко възможно да го елиминират.
Като цяло има дузина врагове, като някои от тях не са особено интересни, други пък могат да ви грабнат вниманието. Вероятно е въпрос на вкус и гледна точка. Мога да кажа, че елементът на PVP е добре балансиран и поддържа интереса. Лошото е, че matchmaking-ът не е равнопоставен, тъй като има шанс да се изправяте срещу много по-опитни противници, които бързо да ви изпарят желанието за игра.
Това, което не съм споменал до този момент, е, че преди всеки мод/режим на игра имате избор за промяна на визията и екипировката. Уловката е, че повечето от тях са налични едва когато се достигне определено ниво, което значи, че е необходимо гриндене. От друга страна, имаме пред себе си 13 карти от няколко планети като Hoth, Tatooine, Endor, и Sullust. Без никакво съмнение броят на възможностите и на игралните зони е голям, а и много разнообразен.
Друго неприятно за феновете и геймърите е, че за да имаме по-ранен достъп до някои неща, включително до DLC-тата, трябва да се сдобием със season pass. Това ни оставя с впечатление, че трябва платим два пъти за едно и също. Въпросът е дали си заслужава? Съдейки по видяното и изиграното, защо пък не?

Star-Wars-Battlefront-_4-17_B-1200x675

Първият DLC излезе на 8-ми декември и включва две карти от планетата Jakku. Безплатен е за хората, които са си закупили играта. Анонсирани са още поне 4 DLC-та, но ще изискват season pass.

Заключение

Star Wars: Battlefront е играта не само носеща духа на сагата, но и eдна от най-добрите правена по нея до сега. Атмосферата е завладяваща, а PVP-то и вариантите за игра са много разнообразни. За съжаление, липсата на Story Mode на този етап и наличието на season pass действат разочароващо за феновете. Часовете, които прекарах в тази игра, бяха изключително забавни. В същото време подборът на опоненти над моето ниво не беше особено приятно. Играта безспорно има голям потенциал – въпросът е как смятат EAда задържат интереса на геймърите в по-дългосрочен план. Според мен с добри DLC-та, добавящи липсващите елементи и надграждащи добрата гама от възможности, ще станем свидетели на истински бум. Това е една от най-добрите игри за PS4 и още дълго ще се говори за нея. Макар да е далеч от шедьовър, критиците от различните медии вече дадоха положителните си мнения и коментари. Играта беше номинирана за най-добър шутър на The Game Awards 2015. Със сигурност тази номинация е заслужена и авторитетна за играта, а почитателите на Battlefield също ще останат доволни от нея!
Благодаря на приятелите ни от PULSAR, че ни предоставиха копие на тази невероятна игра! Можете да се сдобиете с нея от магазините им или онлайн от сайта им. Напомняме ви, че в момента имат и кампания с намаления за всякакви игри и стоки. Нека Силата бъде с вас!