Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 – статия от вторият печатен брой!


naruto4

Всеки е чувал за известната фраза от монолога на „Хамлет“ – „да бъдеш или да не бъдеш“. До голяма степен тук въпросът  не се свежда до това дали си Naruto фен или не. Ако разгледаме играта от гледна точка на привързаността към анимета и в частност Naruto, то тя е абсолютно задължителна за всеки уважаващ себе си фен. Според мен в гейминга човек трябва смело да  експериментира с различни видове игри, дори и с нетипичните такива за неговия вкус.

Играта сама по себе си позволява да изиграем Story Mode и да видим края на 15-годишната история на хлапето Наруто. Този сегмент е изграден толкова ясно, че е разбираем дори за абсолютно невежите и незапознати с мангата или анимето. Съчетан е с кадри от анимацията и сцени, създадени с помощта на енджина на играта, които, смея да твърдя, са една идея по-добри. Самата графика е изпипана и напълно в аниме стил. Няма място за компромиси, защото играта е за новото поколение конзоли. Малко са игрите по анимета, за които бих се сетил, че имат подобни ненатрапващи се визуални ефекти.

naruto-shippuden-ultimate-ninja-storm-4-wallpape222r

Разработчиците от гейминг студио CyberConnect2 са свършили добра работа с тази игра и се надявам да видя същото с римейка на Final Fantasy VII. Важно е да поясня, че имаше много оплаквания от PC порта и от лошата му оптимизация. Моят личен съвет е да не бързате да я купувате за PC и платформи, различни от PS4. Японците съвсем основателно залагат предимно на тяхната конзола.  В момента играта е регистрирала продажби от близо 1.5 милиона копия, но все още е далеч от одобрението на третата част.

Може би мечтата на много от привържениците на поредицата се е сбъднала благодарение на възможността да изиграят края на Naruto и то в последната игра от поредицата. Дори можем да следваме историята паралелно с действията на другия главен герой – Сасуке.  За съжаление, съм останал с впечатлението, че гледам повече клипове, отколкото играя в Story Modе. Това го намирам за недостатък, но от друга страна, си спестих доглеждането на анимето.

Изисква се определено време, за да се свикне с контролите и да се разберат бързите атаки, което на моменти ме караше да се пуля като извънземен, но опита ми с подобни игри надделя. Трудно е да се говори за баланс на героите, но всички  имат специфични атаки и умения. Изборът е изключително голям. Имаме възможност да играем с над 60 героя и почти толкова още техни вариации.  Добавени са персонажите от последните два филма и разбира се, порасналите версии на Наруто и Сасуке.

Naruto-Shippuden-Ultimate-Ninja-Storm-4-rero-screenshots-9

За наближаващ 30-те си години човек е наистина странно да играе с 30-годишния си кумир Наруто. Все още помня как тази анимация и манга измени представите ми за нинджи. Но да не се замечтавам и вдетенявам, а да ви доразкажа впечатленията си от играта. Има огромен набор от герои и от комбинации между тях. Можем да играем с поне десет версии на Наруто и Сасуке. Естествено, останалите герои имат по-малка вариативност за игра. Налични са над 30 арени за провеждане на битките. Има промяна по tag двубоите в сравнение с предходната игра от поредицата – Naruto S.U.N. Storm 3. При смяна с другия герой той придобива същото количество HP, колкото е имал първият. Освен това има нови специални комбинации между партньорите. Примерно Наруто и Сасуке имат специална атака в отбор и единствено те могат да я използват. Навремето беше така в Smackdown 2 за PS1 и отборите. Въобще играта ни възнаграждава с много подобни интересни бонуси, свързани с героите. Това, че те са много индивидуални като възможности и техники, повлиява и на планирането на двубоите. Предполагам повечето, гледали анимето, се досещат, че всеки отбор от нинджа си има своите характеристики и специалности. Прекрасно е, че играта набляга на стратегическото мислене, а не просто пуцане на бутоните.

051-XIScWR222r

След приключването на основната история можем да се позабавляваме  с Arcade Mode или стандартния Versus, включително с игра срещу онлайн опоненти от целия свят. Arcade Mode ни представя възможността да изиграем някои от важните събития в поредицата като първата битка между Сасуке и Наруто или чунинския изпит. Може би това е малко разочароващо за пичовете, цъкали предните игри. Аз нямах проблем с търсенето на опоненти в онлайн режима, но оплакванията в това направление са заляли интернета. Противоречива е информацията за нет кода на играта, може би заради провала на PC версията. За PS4 съм на мнение, че всичко с онлайн multiplayer е наред. За съжаление,  историята се изиграва за изключително кратък период от време – 5-6 часа, като се прибави и наличието на season pass. Без него няма да имаме достъп до 3 от DLC-тата на играта, включващи нови герои и бонуси. Казано по друг начин, това е планът на Bandai да ни вземат допълнителни пари за играта. Страхотно е поне, че играта ще се развива и вероятно поддръжката й ще бъде добра.

Дали играта ще се закрепи дълготрайно на сцената или бързо ще залезе можем да разберем само след известно време.  Лично аз съм доволен от видяното, защото отговори на очакванията ми. Играта не е перфектна, но със сигурност е забавна и атрактивна. За съжаление, е достъпна предимно за феновете на Naruto. А това е една от причините подобни игри да не се радват на голям интерес спрямо компетитив и про нивото. Конкуренцията има много по-читави игри в това отношение. Очаквайте повече информация в бъдеще, като прекарам поне няколкостотин часа в манийката.

Статията е публикувана и при нашите приятели от Limbo.bg

Автор: Петър “Ткк” Милев

Редакция: Мартина Вичева – Loveless, Виктория Вичева – Beloved

Играта можете да си закупите от магазините на Pulsar като се възползвате от 10% отстъпка от печатен брой 02