Sousei no Onmyouji


vlcsnap-2016-04-18-21h32m11s370

Мнението е базирано само на епизод 01

 

Когато видя студио Pierrot да прави ново аниме веднагa настръхвам и в главата ми изниква поредното шонен заглавие. Те предимно са свързани с подобни продукции, които често са базирани на комиксите на Shueisha. Не е нужно да ви напомням, че вездесъщото студио работи над Naruto, Bleach и превърна Tokyo Ghoul в поредния шонен и цензурирано аниме, а за абсурдната адаптация няма да споменавам.

Главният герой в това аниме Enmadō Rokuro е една съвременна версия на новите шонени за поколение 2010+ подрастващи младежи – от онези, които са градени според новите обстоятелства и интереси на настоящето. Вероятно, ако се бях запознал с това заглавие преди  10 години, щях да го възприема много по-сериозно. Темата за екзорситите в последните години е много популярна в Япония и почти всяка година има по  някое и друго заглавие, свързано с тази дейност. Да не говорим, че в много анимета има герои екзорсисти. Тъй като Ao no Exorcist отиде в друга посока от мангата и не се вижда втори сезон в блико бъдеще, а D.Gray-man тепърва ще се завръща, можем да се радваме, че има още подобни анимета. Не съм сигурен обаче дали това е за добро или за лошо.

vlcsnap-2016-04-18-21h37m40s304

В нашия случай сюжетът е граден по един праволинеен и стандартен начин. Е, не е от най-клишираните, но това с героя, който няма да продължи с призванието си, защото е загубил хора, детската си играчка или убил животно ми е до болка познато. Шоненът все от някъде трябва да започне. Не мога да отрека, че откъм анимация на няколко момента Pierrot се бяха постарали и това ме зарадва. Това можеше да се забележи и в Tokyo Ghoul. А тук ползваните техники ми напомнят на бойни сцени от Kill la Kill.

Иначе главното момче и момиче на сериалчето не са никак лоши като визия и това което показват като характер е приемливо на този етап. Това със зарибяването на мацки на тази възраст ми беше леко забавно, защото познавам човек, който питаше всяка мадама да му стане гадже и да излизат и то в една по-зряла възраст.

vlcsnap-2016-04-18-21h35m21s286

Виждам някакъв потенциал, но може би ще бъде загубен в процеса, но все пак съществува вероятността анимето да ме опровергае? Не съм чел мангата и до голяма степен в момента не чета шонен заглавия с няколко изключения, разбира се (One Piece и Bleach). Надявам се да излезе нещо интересно от това заглавие, което и без това е планирано да бъде в рамките на 12 серии. Атмосферата в първи епизод и заобикалящата ги алтернативна среда все пак не бяха никак лоши.

6/10

Автор: Петър “Ткк” Милев

Редакция: Мартина Вичева – Loveless